Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

TKO NE IZAĐE NA NEDJELJNI REFERENDUM U PLOČAMA TAJ JE "ZA TERMOELEKTRANU"

Možda netko smatra da je naslov članka navijački, međutim uopće se ne radi o tome, već o zakonskoj činjenici iz čl. 6.st.3. Zakona o referendumu.........!
Naime da bi se referendum smatrao važećim, na njega mora izaći više od 50% glasača, što znači da je onaj tko ne izađe na referendum uspješno samim sjedenjem u kauču i neglasanjem zauzeo stav da mu termoelektrana u Pločama ne smeta i da je za nju. Dakle i to je na neki način legalni oblik zauzimanja stava.

Svaki stanovnik ove države bez iznimke čim počne ozbiljnije spoznavati svijet oko sebe počne i zauzimati stavove o ne/ispravnosti odluka koje političari, gospodarstvenici i drugi upravitelji donose, a koje se tiču sviju nas. U tim zauzetim stavovima u pravilu imaju često i kritičke stavove prema ovom ili onom potezu ili pitanju.

Međutim svaki stanovnik ne poduzima ono što može da svoj stav pretvori akciju i ostvarenje svoje želje ili kritike.

I upravo zato se Hrvatska ne svrstava u red zrelih demokracija, već u red zapadnih demokracija u razvoju – zato što građani nisu dovoljno upoznati sa svojim mogućnostima, pravima i obvezama, ali nisu dovoljno ni aktivni u svojoj odgovornosti prema društvu.

Glasači na području Ploča imaju mogućnost na određeni način određivati svoju sudbinu kroz referendum. Za to su se izborili napornom kampanjom, a ne idejama političara ili gospodarstvenika. Da se političare i gospodarstvenike pitalo o referendumu prije godinu dana, takva mogućnost bi bila odbijena i bili bi suglasni da se ta stvar riješava u vijećnicama ili za ručkovima.
Međutim stanovništvo doline Neretve, a posebno administrativnog područja Grada Ploča, nije prihvatilo da ovaj put ne sudjeluju u nečem što će upraviti njihov život idućih nekoliko desetljeća.
Aktivisti koji su se digli na noge su se strahovitim naporom uspjeli izboriti da se čuje i mišljenje naroda, a sada je na narodu da se izjasni da li je dovoljno zreo da to pravo uopće koristi.

Kad nam djeca postignu punoljetnost, odobravamo im polaganje vozačkog i dajemo im da voze jer se pouzdamo da su svladali vještinu vožnje. Smatra se da su zreli i da će tu vještinu znati iskoristiti kad dođe potreba za prijevozom.

Građani Ploča i okolnih mjesta su po prvi put postigli političku punoljetnost jer po prvi put nitko nije njima poklonio to pravo, već su se sami za njega izborili prisilivši vlasti da raspišu referendum. Da li će se znati prevesti do cilja, ostaje za vidjeti u nedjelju. Prvi put su i situaciji da sami odrede svoju sudbinu bez nametnutih osoba, „uštimanih“ lista ili predodređenih političkih ideja.

Ovaj put su građani sami odabrali pitanje i sami će na njega dati odgovor.
Onaj tko ne izađe je već samim time dao odgovor, ali i to je sastavni dio demokracije.

Međutim sastavni dio demokracije nije kada se nekom zaprijeti da ne smije izaći na referndum, pa se nadamo toga neće biti, jer ako bude, to predstavlja kazneno djelo, a za kaznena djela postoje kazne, pa i one zatvorske.


Post je objavljen 24.01.2015. u 00:01 sati.