Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Molim, ne hranite trolove!

Internetski trolovi su osobe koje na internetskim forumima, news grupama i blogovima namjerno pokušavaju upropastiti smislene rasprave i na neki način maltretirati ljude koji sudjeluju u tim raspravama.

Najčešći razlog za "trolanje" je privlačenje pozornosti i liječenje kompleksa. Štoviše, napravljena su čak i istraživanja koja su pokazala da su internetski trolovi osobe sa psihičkim poremećajima; najčešće se radi o narcisodinim i sadistički nastrojenim osobama te psihopatima.

- Internet Trolls Are Actually Sadists, Study Finds
- Internet Trolls Are Narcissists, Psychopaths, and Sadists


(link sa: pixgood.com)

Naravno da se postavlja pitanje kako prepoznati internetske trolove. Neke od najčešćih karakteristika internetskih trolova su slijedeće:

** Ignoriraju pravila sudjelovanja u raspravama, kao i elementarni bon-ton (uključujući i tzv. netiquette - pravila lijepog ponašanja na internetu).

** Pokušavaju izazvati svađu ostavljajući uvredljive, provokatorske, patronizirajuće, omalovažavajuće, ili pak totalno besmislene komentare (npr. spam).

** Sebe pokušavaju nametnuti kao nekakav "autoritet" (često se npr. razbacuju se svojim "kvalifikacijama"), dok sve ostale pokušavaju prikazati ili direktno optužiti da su "neznalice" ili "manje vrijedni".

** Sabotiraju rasprave tako što ih pokušavaju skrenuti na stvari koje uopće nemaju veze sa osnovnom temom. (počevši od dociranja o jeziku i gramatici, izvođenja nekih svojih proizvoljnih i imaginarnih zaključaka o tome "što je zapravo autor mislio", pa nadalje...)

** Bave se diskutantima, a ne temom; vrijeđaju, omalovažavaju i ektiketiraju sudionike rasprave, pogotovo one s čijim stavovima se ne slažu (tj. one koji imaju iole drugačiji stav od onog koji oni "zastupaju").

** Uporno se ponavljaju (često pokušavajući svoje stavove nametnuti kao "činjenice"), čak i kada im se nekoliko puta zaredom iznesu argumenti koji pobijaju te njihove iznesene tvrdnje.

** Ponekad repliciraju golemim količinama teksta punim floskula i logičkih nebuloza (puno govore, a ništa konkretno ne kažu), ili pak ponavljaju jednu te istu repliku u nedogled (tzv. flood).

** Kada ih se otkrije, tj. kada im se netko otvoreno suprotstavi, postaju vrlo agresivni i (u sociopatskoj maniri) za svoja nedjela optužuju druge, a sebe pokušavaju prikazati kao "žrtvu". Nađe se čak i onih koji skriveni iza "anonimosti" interneta u takvim slučajevima otvoreno prijete sugovornicima.

Inače, kada god se u nekoj internetskoj raspravi pojavi trol, tj, kada se otkrije da netko sujeluje u raspravi samo da bi je sabotirao, najbolje ga je ignorirati. Bilo da svi diskutanti uopće ne odgovaraju na njegove replike, bilo da se njegove replike bez pardona brišu i/ili dotičnog blokira (ako postoje takve mogućnosti).

Naime, bilo kakav ulazak u daljnju diskusiju trolovima je zapravo "hranjenje trola"; tolovi svaku daljnju repliku koriste samo kao materijal i poticaj za dodatno sabotiranje diskusije i maltretiranje diskutanata. To pak na kraju neizbježno dovede do toga da se diskusija počne, umjesto osnovnom temom, baviti diskutantima ili pak samom diskusijom.

Inače, većina internetskih trolova pokušava u svim raspravama u koje se ubace imati "zadnju riječ" kao "dokaz" njihove superiornosti; ako nakon njihove zadnje replike više nema odgovora od drugih diskutanata, dotični likuju i sami sebe uvjeravaju kako su "pobjedili". Zapravo, najčešće se radi samo o tome da su drugi odustali od daljnje rasprave jer su shvatili da imaju posla s budalom.

Post je objavljen 23.01.2015. u 21:28 sati.