Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Sve nade su lazne


Mozete stajati mirno, sjediti u tisini no ako vam je za to potreban napor, ako se trudite da budete tihi, vas mir i tisina su lazni. Vi onda ne stojite nego se krecete. Buda, sjedeci ispod drveta nije ulagao nikakav napor u svoju tisinu. Nije pokusavao apsulutno nista. I sve sto mu se dogodilo, dogodilo mu se samom od sebe. Dah se dizao, dah se spustao, krv je tekla venama, srce je kucalo. Cijelo je postojanje slavilo sadasnjost. A on nista nije cinio. Kroz to ne – djelanje, Gautam Sidarta je nestao. Energija se kretala, nitko ju nije gurao. Nitko njome nije manipulirao. Prosvjetljenje se desilo.

Pokusajte da budete bez i jedne nade. Um ispunjen nadama i ocekivanjima je nestrpljiv. Ako osjetite da se nista ne dobija i nista ne gubi, ako shvatite da je sve oko nas jedna apsurdna igra, sve ce vam se dogoditi.

Um je logican. On se krece linearno – po crti. Zivot je dijalektican, krece se cik cak – po suprotnostima; od negativnog do pozitivnog. Tek kada se suprotnosti sretnu, stvara se elektricitet. Dolazi do iskrenja. Izmedju dvije obale protice Rijeka zivota. Um vjeruje u jedan dok zivot vjeruje u dva. Stogod um stvori on uvijek izabere jedno. Ako mu dosadi sva zivotna buka i odabere tisinu onda on ode na Himalaje. Zivotu je neophodan izazov suprotnosti. Buka. Covjek koji trazi ravnostezu ce uzivati u buci na pijaci i u tisini Himalaja. On ce stvoriti ravnotezu iz polarne suprotnosti i u njoj ce ostati ma kud se kretao.
Zen koristi kontradikciju; nenaporni napor, bezputni put. Zato da bi stvorio uvid u to da je proces dijalektican a ne linearan.

Suprotnost ne treba biti odbijena nego apsorbovana.

Nenapornost znaci ne ciniti nista, neaktivnost – akarma. Napor – ciniti sto je moguce vise je aktivnost – karma. Oba pola su prisutna.
Meditacija znaci tisina, bez aktivnosti, bez napora.

I u burnim dogadjanjima, budite pazljivi i pronaci cete centar koji je potpuno tih. Sve oko vas je aktivnost. Sve se krece, brze i brze. No, u centru, usred svih tih kretnji, nalazi se nepokretno srediste, centar potpune tisine.
Taj se centar ne stvara. On oduvijek u vama postoji. To je ono sto hindusi zovu dusom – Atma.

Ovo je izvadak-sazetak Oshovih rečenica i mudrosti koje su me dirnule i inspirirale da ih objavim.
by Rigi


Post je objavljen 23.01.2015. u 14:00 sati.