Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Milanović: Stambeni krediti ubuduće samo u kunama

"Ubuduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti - koje možemo regulirati posebnim zakonom - budu u kunama", kaže premijer.
"To je nešto o čemu se možda trebalo razmišljati prijašnjih godina, ali se nije jer su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljnije kredite i to onda tako završi", ustvrdio je.
"Sada smo na to stavili točku i treba početi donositi takve vrste odluka. Netko će reći da su populističke, a ja kažem da su nužne i neizbježne", poručio je Milanović.
Upozorio je da je Hrvatska "jedina ili jedna od dvije-tri države u svijetu u kojima postoji sindrom da ljudi imaju kredite kojima rate realno rastu, a vrijednost nekretnina koje su kupili realno pada".
"Toga nema nigdje", naglašava premijer te podsjeća da na primjer SAD-a od prije nekoliko godina kada su vrijedosti nekretnina padale, ali rate kredita građanima nisu rasle.
U Hrvatskoj, pak, kaže premijer, postoji dvostruka opasnost - i pad cijena nekretnina i dramatičan rast rata, a na to, naglasio je, naprosto treba djelovati političkim sredstvima.
"Vidjet ćemo što i s kreditima u eurima, to aktivno razmatramo", dodao je.
Zajamčio je i da banke neće biti ugrožene, "ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti".
"Jednog dana ćemo biti dio eurozone. Mogu reći da, dok sam predsjednik Vlade, nećemo u nju juriti. Polako, da vidimo što je dobro, a što ne, znaju se kriteriji. U međuvremenu imamo kunu 20 godina, a ponašamo se kao da nije naša valuta", ustvrdio je Milanović nekretnine Trešnjevka Zagreb

Post je objavljen 22.01.2015. u 12:00 sati.