Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Devetke :)

Da ne zaboravimo još neke od stranaca u HNL –u, ikona koja dolazi iz zemlje kobasica, ljutih začina te velikog Ferenca Puskasa. Igrač koji se zamjerio Armadi sličnim ekscesom kao Ivan Krstanović prošle sezone, nažalost on nije znao uzvratiti golovima već je bio primoran napustiti klub u što kraćem roku….BARNABAS SZTIPANOVICS!!!

Rođen je ljeti 1974. u mađarskom gradu Siofoku. Od mlađih uzrasta bio je građen kao robusni centarfor, prava devetka. Seniorsku karijeru je započeo s 19 godina u dresu mađarskog Beremendi Epitoka. Golovima sušnu sezonu (samo 4 gola u 23 nastupa) zaključio je raskidom ugovora te prelaskom u drugog mađarskog prvoligaša, nama poznatiji Zalaegerszegi TE (ZTE). U tri sezone zabija prosječno svaku 12 utakmicu, za napadača katastrofalan učinak. Loše prezentacije mu nisu pomogle u pronalaženju boljih klubova. Za njegove usluge interes je pokazao jedan hrvatski drugoligaš, NK Belišće. Hrvatski drugoligaški nogomet mu je omogućio da u jednoj sezoni zabije 20 golova u 35 utakmica za vragove iz Baranje. Odlični nastupi zapeli su za oko skautima HNK Rijeka koji ga za sitnu lovu dovode podno stijena. U bijelom dresu odigrava onu sezonu iz bajke. Doduše, zabio je samo 14 golova ali svejedno je podijelio s klupskim suigračem, Igorom Musom titulu najboljeg strijelca prvenstva. Sljedeće sezone je uslijed niza loših nastupa bio prozivan od strane najvjernijih riječkih navijača te im je uzvratio uvredljivim potezima rukama. Uslijed toga bio je primoran spakirati stvari te se zaputiti u slovenski Maribor. U ljubičastom dresu proveo je dvije sezone. Učinak mu je otprilike bio sličan kao u Rijeci, u prosjeku je zabijao svaku treću utakmicu. Nakon Maribora otisnuo se puno južnije, na daleki Cipar. Najprije oblači dres Apoela, a zatim i Olympiakosa iz Nikozije. Nakon dvije vruće sezone, sasvim solidan prosjek golova nije mu donio produženje ugovora već ga je poslao u kupovinu toplih zimskih jakni. S 30 godina na leđima i brojnim promijenjenim sredinama vraća se u domovinu. Potpisuje ugovor za Pecsi (kojeg danas trenira Robert jarni i u kojemu igra Ivor Weitzer). Nakon jako slabe sezone odlazi dvije godine u Spartacus iz Nyregyhaze. Odlične dvije sezone drugoligaškog nogometa (25 golova u 35 nastupa) donose mu ponovno povratak među elitu mađarskog nogometa. Ponovno je u Pecsiju. Tu je sezonu završio s mizernim brojem nastupa te bez postignutog gola. Odlazi u SK Asten, te ubrzo nakon njega u SK Molln u kojem završava karijeru. U ova zadnja dva kluba nije se naigrao te je s 34 godine okončao promjenom klubova bogatu tuzemnu i inozemnu karijeru. Čak je nastupio jedanput i za nacionalnu vrstu, za Mađarsku naravno. Odlične igre u dresu HNK Rijeke omogućile su mu taj nastup davne 1999. godine.



I link jedne od većih utakmica karijere bijele devetke :)

https://www.youtube.com/watch?v=Rrkx086Pp_s


Još jedan napadač ponikao na travnjacima Gradskog vrta, čovjek rječnog prezimena, napadač koji je obilježio zlatne dane Marsonije u prvoj ligi. Igrač bogate HNL karijere s trenutnom adresom u dalekoj Kanadi……………MARIJAN VUKA!

Rođen je 1980. u Višnjevcu nedaleko Osijeka. Nogometno je odrastao u Gradskom vrtu igrajući za bijelo plave. Seniorska karijera ga je odvela u susjedni Vukovar. Iz juniora odmah ga bacaju u vatru, povijesna prvoligaška sezona za Vukovar 91' s Marijanom u napadu. Financijski nestabilni Vukovar morao je koristiti golobradog mladića u skoro svim prvoligaškim utakmicama. Odigrao je čak 27 utakmica, nažalost postigao samo jedan zgoditak. Nakon ispadanja Vukovara u niži rang vraća se u Osijek. U prvoj sezoni u Osijeku, nakon godine dana iskustva seniorskog nogometa zabija 13 golova u 39 nastupa. Za mladića sasvim OK statistika. Dobre igre u Osijeku te prevelika konkurencija natjerale su ga na promjenu sredine. Odlazi u Slavonski Brod, u redove NK Marsonije. U crno bijelom dresu nastupa dvije sezone te zabija 12 golova u 28 nastupa. Tada je igrao u napadu s velikim Ivicom Olićem. Sasvim dobri nastupi omogućili su mu odlazak u međunarodne vode. Otišao je u ruski nogomet, potpisuje ugovor s Kubanom iz Krasnodara (tada daleko slabiji nego ovaj današnji Kuban). Dvije sezone u jednoj od najhladnijih zemalja svijeta nisu mu donijele željeni napredak, sakupio je svega 27 nastupa te postigao 7 golova. Vraća se u HNL gdje brani boje nebesko plavih ratnika iz Vinkovaca, HNK Cibalia. Nastupio je samo sedam puta bez učinka. Zatim potpisuje za Milan iz Čakovca, NK Međimurje. U tri sezone nastupanja za crno-crvene zabija odličnih 32 pogotka u 59 nastupa. Nakon odličnih partija u Međimurju odlazi u novog prvoligaša, NK Hrvatski Dragovoljac. Tu se nije naigrao te iste sezone prelazi u Konavljanin, mjesto zračne luke nedaleko Dubrovnika. Nakon epizode u Konavljaninu i trećeligaškom nogometu dolazi u rodni Višnjevac. Nastupao je za Višnjevac čekajući da se možda pojavi koja ponuda iz neke egzotične zemlje kako bi osigurao egzistenciju. Dočekao je ponudu, odlazi u Kanadu. Potpisuje ugovor s CLS Burlington, klub u tom trenutku drugi u tamošnjoj prvoj ligi. Zbog problema s registracijom odigrao je zadnje dvije utakmice sezone te postigao dva pogotka. Trenutno je još uvijek tamo, s 34 godine. Što se tiče naše reprezentacije, sakupio je tri nastupa za vrstu do 20 godina.



i jedan video o Marijanu Vuki dok je parao HNL mreže :)

https://www.youtube.com/watch?v=0jwyYrQJ068


To bi bilo sve za danas, nove ikone su nam već pripremljene tek ih očekujte vrlo brzo. Dotad komentirajte i pišite na mail around.world92@gmail.com .

Uživajte!

M



Post je objavljen 21.01.2015. u 17:26 sati.