Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Charlie Hebdo i nova teorija urote

Još se mrtvi nisu ni ohladili, već su se pojavile teorije urota o pucanjavi u redakciji satiričkog lista Charlie Hebdo koje kruže Facebookom i internetom općenito (jedna takva je do mene došla upravo putem facebooka, op.a.).

Tko ih je lansirao? Sigurno ne ljudi koji su bili na licu mjesta, već razno razni "dežurni teoretičari urota" kojima su jedini izvor informacija o događaju medijsak izvješća, i koji očito imaju malo prebolesnu i prebujnu maštu, do mjere da bi se trebalo zapitati da li možda boluju od kakve psihičke bolesti (manije proganjanja, traženje "skrivenih poruka" u svemu, razne halucinacije i nedostatak dodira sa stvarnošću, te nemogućnost razlikovanja stvarnosti od mašte su simptomi paranoidne šizofrenije, op.a.).

TEORIJE UROTE

Gotovo da sve teorije urota nastaju uz manje ili veće varijacije po slijedećem obrascu:
Teoretičari urote prvo u glavi stvore priču o tome što se dogodilo; glavnom se svodi na suprotno od onoga što tvrde mediji ("jer su mediji sluge režima,a režim uvijek laže"), ili pak na neke njihove želje, očekivanja, uvjerenja ili stereotipe. Zatim sami sebe uvjere u tu izmišljenu priču, da bi nakon toga pokušavali i ostatak svijeta uvijeriti u to.

Pri tome se, kako bi ostavili dojam, koriste retorikom kojom zvuče "autoritativno" i "znalački", iako su im svi "dokazi" koje pri tome iznose od gluposti i totalnih izmišljotina koje nemaju veze s vezom, pa do tzv. "cherry-pickinga" - biranja samo onih stvari koje "dokazuju" njihove tvrdnje, dok se istovremeno odbacuju sve druge koje ih pobijaju. Ponekad idu čak toliko daleko da ako je nešto što tvrde protiv zakona fizike/kemije/mehanike/neke treće discipline, onda pokušavaju čitavu fiziku/kemiju/mehaniku/neku treću disciplinu proglasiti lažnom.

Ako pak netko tvrdi suprotno od njih samih, onda za dotičnog tvrde da "nije zdrav" ili da je "on dio te urote".

"STRUČNA" ANALIZA VIDEA I FOTOGRAFIJA

Jedna od glavnih stvari u svim teorijama urote je "stručna" analiza snimljenih materijala - fotografija i video klipova snimljenih prilikom nekog događaja.

Tako npr. u vezi dotične pucnajve, a po pitanju video uradka koji je snimljen s krova (koji prikazuje dvojicu terorista kako šetaju ulicom i pucaju, prilikom čega jedan iz blizine puca u glavu policajcu koji leži na zemlji) kruže tvrdnje kako je "to lažirano" jer "puška ne trza", "nema krvi" i "tijelo se ne miče".

Prvo, AK-47 ima povratni trzaj, ali ne takav da bi puška prilikom pojedinačne paljbe letjela posvuda. Štoviše, uvježbanom strijelcu (a takvi su mahom svi teroristi koji od malih nogu vježbaju pucanje upravo sa AK-47 ili ratuju negdje u svijetu) njen trzaj nije ni najmanji problem. Još ako se uzme u obzir da je metak ispaljen prema dolje, već sama dodatna težina puške dodatno djeluje na umanjenje trzaja. Čista fizika.

Uz to ima onih koji tvrde kako "oblačić dima 'dokazuje' da mu je pucao pored glave" jer se dotični rasprši malo pored glave. Dotičnima očito nije poznato da većina AK-47 pušaka ima na ustima cijevi kompenzator koji barutne plinove na ustima cijevi usmjerava prema gore kako bi se smanjio odskok cijevi prilikom opaljenja. Ima čak onih koji tvrde da je pucano ćorcima (odakle onda rupe od metaka?)!

Drugo, onaj tko malo previše gleda loše akcijske filmove i igra igrice tipa call of duty, unreal tournamet i slične, očekivat će da kada metak pogodi tijelo, rezultira spektakularnim dezintegracijama pri čemu unutarnji organi lete posvuda naokolo, a krvi istog trena ima do koljena. To se u stvarnosti ne događa. Ponekad se, doduše, može dogoditi takav efekt na izlaznim ranama, ali to ovisi prvenstveno o tome o kakvom se metku radi i o samom mjestu pogotka. Krvi, iako je možda nema istog trena nakon prolaska metka, bit će nakon što iscuri kroz tu istu rupu od metka, a što također ovisi o mjestu pogotka (više krvi ako pogodi glavne žile).

Treće, po pitanju toga da se "tijelo ne miče"... čovjek je mrtav. Mrtvaci se ne miču. Što bi tu trebalo biti čudno!? Ili se valjda očekuju nekakava spektakularna grčenja ili sični efekti (kao npr. u situacijama kad dekapitirana kokoš trči po dvorištu)?

Evo jedan video koji prikazuje sve gore napisano (puška ne trza, glava se nije razletjela uslijed pogotka, mrtvac se ne miče, i lokvica krvi je vrlo mala):
(Upozorenje: uznemirujuć video!) Classic AK47 Syria Execution

Osim toga, neki "stručnjaci" su ukazivali i na to da su na automobilu koji su koristili teroristi "u jednom trenutku retrovizori bijeli" a "kasnije su tamni". Istima je promaklo da su retrovizori zapravo kromirani, da stoga djeluju poput zrcala, te da njihova "boja" ovisi o refleksiji...

OSTALE NEBULOZE

Osim ovih "stručnih" analiza fotografija i videa, kruže i druge nebulozne priče kako se radi o tzv. "false flag" operaciji, u režiji raznih tajnih službi... pa čak do nekakvih "numeroloških" analiza događaja... No takve stvari za teorije urota nisu ništa čudno, jer pobornici dotičnih se hvataju za bilo što čime bi mogli "dokazati" da su u pravu.

Međutim, ne treba zaboraviti latinsku izreku: Qui nimium probat nihil probat. Tko previše dokazuje ništa ne dokazuje.

Post je objavljen 20.01.2015. u 13:54 sati.