Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slucajnosrce

Marketing

Srce od žica

Ovako završavaju strujne instalacije namjenjene za rasvjetu. Crna, odnosno plava žica predstavljaju fazu odnosno nulu, ne nužno postavljene tim redosljedom. Najbolji način za ustvrditi koja je žica pod naponom, je korištenjem ispitivača napona, manjeg odvijača sa ugrađenom tinjalicom, koja zasvijetli u dodiru sa golom žicom pod naponom dok prst držimo na kontaktu sa zadnje strane odvijača. Žuto zelena žica predstavlja uzemljenje i spaja se na metalni dio kućišta, električne komponente.
Prilikom rukovanja strujnim žicama potrebno je paziti da ne dođe do kratkog spoja, što se događa kada se spoje faza i nula. To može izazvati jako zagrijavanje i iskakanje iskre koja može izazvati požar.
U pravilu, u slučaju kratkog spoja dolazi do izbacivanja osigurača, koji služi da zaštiti sam izvor električne energije od prenapona izazvanog kratkim spojem.
Dobro je znati kako šta funkcionira, ali savjet je da ako niste bliski sa strujom ipak prepustite petljanje sa strujnim žicama onima koji su stručniji na tom području. U suprotnom mogli bi ste zapjevati "...u mojim venama, struji strujaa..."




Post je objavljen 17.01.2015. u 19:15 sati.