Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Jeste li čuli za njih?

Danas nam je na rasporedu upoznati gospodu koja su imala bogatu HNL i međunarodnu karijeru te pokoji nastup u kockastom dresu. Počinjemo s ikonom koja je zabila čak pet golova u jednoj tekmi španjolskog prvenstva, drugi najbolji hrvatski strijelac u povijesti La Lige……ALEN PETERNAC!

Rodio se početkom sedamdesetih godina proteklog stoljeća u Zagrebu. Seniorsku karijeru započinje s 17 godina u zagrebačkom Dinamu. Nastupao je za Dinamo četiri sezone u kojima prosječno ima desetak nastupa godišnje. Nakon Dinama tj. Croatije odlazi u tada zaista jaku Segestu iz Siska. U Sisku mu počinje ulaziti. U dvije sezone provedene u Segesti zabija prosječno svaku drugu utakmicu što i nije loš učinak. Tada su ga zapazili skauti madridskog Valladolida. Odlazi u Real Valladolid u kojem provodi najboljih pet godina karijere. Već u prvoj sezoni zabio je 23 gola u 23 nastupa za plavi dres. Te je sezoni kao što smo ranije spomenuli zabio i pet golova u jednoj utakmici. Bilo je to u utakmici koja je izravno odlučivala o ostanku u elitnom razredu španjolskog nogometa. Valladolid je pobijedio Oviedo te si je osigurao ostanak ponajviše zahvaljujući raspoloženom Alenu. Pobijedili su rezultatom 8:3. Te je sezone bio četvrti u poretku strijelaca La lige. U Valladolidu je proveo pet godina, prosječno zabijavši svaku treću utakmicu. Nakon Valladolida željan novih avantura potpisuje za Zaragozu. Za nju je nastupio samo deset puta bez učinka u četiri godine. Odlazio je čak na posudbu u Murciju u kojoj je zabio samo dva gola u 21 nastupu. Na loš golgeterski učinak utjecale su ponajviše ozljede. Alen je nastupio za Hrvatsku reprezentaciju tri puta, jednom u prijateljskoj tekmi, dva puta u kvalifikacijskim tekmama za Euro 2000., nažalost nije postigao niti jedan pogodak. Debitirao je 10. Veljače 1999. U Splitu protiv Danske u prijateljskoj tekmi kada je zamijenio Gorana Vlaovića. Debi mu nije ostao u dobrom sjećanju pošto je Hrvatska izgubila s 0:1. Karijeru je okončao u Zaragozi sa samo 30 godina zbog povelike količine težih ozljeda.



i link povijesne tekme Alena u Primeri :)

https://www.youtube.com/watch?v=TMccdAq2-M4


Iz srca Slavonije nam stiže još jedan izdanak nogometne škole NK Osijek. Ikona uspješne igračke karijere, poznat po svojem humanitarnom radu, danas sve poznatiji nogometni manager…. MIROSLAV BIČANIĆ!

Rođen je u Đakovu 1969. Karijeru započinje u Jedinstvu iz Đakova, kao junior odlazi u Osijek s kojim već davne 1988. osvaja kup Jugoslavije. Seniorsku karijeru započinje kao član Osijeka ali na posudbi u tada trećeligašu NK Belišću. Za Osijek nije sakupio niti jedan nastup. Zatim odlazi u Zagreb u kojem odigrava za veznog igrača sjajnu sezonu. Te se sezone Zagreb čak borio i za naslov prvaka. Odličnim nastupima dobio je poziv i za Hrvatsku reprezentaciju. Debitirao je 25. Lipnja 1993. U prijateljskoj tekmi protiv Ukrajine u kojoj je čak i zabio gol. Hrvatska je pobijedila 3:1. Odmah se vraća u Osijek, nastupa dvije sezone. Zabio je čak 13 golova te mnoštvo asistencija što je za veznog igrača odlična statistika. Prodaje se u Bundesligu, nastupa najprije za Duisburg, zatim za Hansu Rostock. Dobiva skromnu minutažu ali zato zabija golove protiv renomiranih momčadi, čak je jedan njegov gol proglašen golom mjeseca. Dvije sezone karijere provodi u Izraelu. Nastupa za Hapoel Haifu te Hapoel Be'er Shevu. Početkom ovog stoljeća s trideset godina na leđima postaje prvi Hrvat, nogometaš koji se odlučio okušati u kineskoj ligi. Najprije igra za Chongqing, s kojim osvaja kup te treće mjesto u ligi. Proglašen je najboljim igračem lige. Zatim prelazi u Sichuan. Nakon kratke epizode seli u Qingdao s kojim osvaja kup zabivši odlučujući pogodak u finalnom susretu. Bogatu karijeru zaključuje s 33 godine. Za Hrvatsku je nastupio još jedanput u prijateljskoj tekmi protiv Mađarske. Nakon završetka karijere počinje se baviti poduzetništvom. Osniva menadžersku agenciju Marmis football agency koja se bavi zastupanjem nogometaša pri transferima. S kolegom bivšim nogometašem Silvijom Marićem pokreće i malonogometni turnir na umjetnoj travi, poznati Green Cup. Bavi se i humanitarnim radom radeći kao dopredsjednik udruge Humane zvijezde Hrvatske 03 koja se bavi pomaganjem djeci. Organizator je brojnih humanitarnih nogometnih utakmica. Trenutno je najviše zaokupljen transferom Marcela Brozovića u neki od većih europskih klubova. Također zastupa još Ivana Vargića, Tomislava Šoršu te nadolazeće zvijezde Silvija Anočića, Luku Mauera te Vinka Soldu. Ovim putem želimo gospodinu Bičaniću nastavak uspješnog poslovanja i djelovanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.




Nadam se da Vam se i dalje sviđa odabir ikoni, svoje prijedloge i želje šaljite na mail around.world92@gmail.com ili pišite u komentare :)
Do sljedećeg posta,

M


Post je objavljen 13.01.2015. u 12:59 sati.