Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Nerealno pojednostavljivanje

PlasticsEurope opovrgava nalaze francuskog izvještaja o BPA





Udruženje plastičara Europe PlasticsEurope ocjenjuje da je izvještaj francuskih vlasti o alternativama bisfenolu A (BPA) "nerealno pojednostavljivanje". BPA je u Francuskoj zabranjen od 1. siječnja 2015. godine u ambalaži za hranu.



BPA se nalazi u premazima koji se koriste za zaštitu hrane i pića u limenkama od kontakta s metalom te međusobnog kemijskog djelovanja ambalaže i same hrane ili pića kao sadržaja



Francuska je zabranila korištenje BPA u proizvodima kao što su bočice za dojenčad i malu djecu prije četiri godine, a od 1. siječnja ove godine zabranjena je sva ambalaža koja dolazi u kontakt s hranom, a sadrži u sebi BPA i predlaže se korištenje alternativnih materijala.

Vladin izvještaj na 70 stranica koji je objavljen samo na francuskom, navodi: "predstavnici industrije izjavljuju da je sadašnja razina ispitivanja rezultata dovoljna za veliki broj alternativnih rješenja bisfenolu A te vjeruju da će najveća većina biti spremna za novu zakonsku regulativu".

Međutim, ovo navodno stajalište francuske plastičarske industrije opovrgava se od strane PlasticEurope, udruženja koje predstavlja interese europskih proizvođača i prerađivača plastike koji izjavljuju da takav zaključak "ne predstavlja konsenzus o alternativnim rješenjima za BPA".

PlasticEurope izražava svoju zabrinutost da bi krivo interpretiranje moglo dovesti do krivog zaključka da je prelazak na alternativna rješenja brzo izvediv i jednostavan. Takva interpretacija rezultata može dovesti do nerealnog pojednostavljivanja te je u suprotnosti s dosadašnjim procjenama koje je ista ta francuska industrija učinila i ugradila u postojeću francusku regulativu. Taj izvještaj ne daje čvrstu sigurnosnu procjenu predloženih alternativa. Naime, toksikološko djelovanje kod dužeg izlaganja hrane tim alternativnim rješenjima i posljedice toga znatno su slabije ispitane, shvaćene i dokumentirane, nego kod BPA.

I u konačnici, vrlo je zabrinjavajuće da je izvještaj o alternativnim rješenjima bisfenolu A objavljen samo sedam tjedana prije nego što se predlaže nastupanje ograničenja upotrebe BPA. Izvještaj netočno opisuje izazove i poteškoće koji će se pojaviti u Francuskoj kada se alternativama zamijeni BPA, koji je dobro ispitan i provjeren, te širom svijeta odobren za primjenu u ambalaži koja dolazi u kontakt s hranom.



Izvori:
European Chemicals Agency:
France prepared a restriction report on bisphenol A in thermal paper
European Plastics News: Plastics Europe slams French BPA report
Animated flags




Post je objavljen 12.01.2015. u 21:21 sati.