Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

JA NISAM CHARLIE!




Prezirem terorizam. Čvrsto vjerujem da za nasilno i agresivno ponašanje nema i ne može biti opravdanja. Strašno mi je žao zbog žrtava u Francuskoj.
Ali ipak... „ja nisam Charlie!“

Zgroženo gledam povodljivu masu kako s parolama „ja sam Charlie“ paradira po gradskim trgovima diljem Europe... čak sam i na glavnom zagrebačkom trgu vidjela skupinu građana koji su doveli malodobnu, predškolsku djecu i zataknuli im te parole u ručice. Prizor me zgrozio.... i zapitala sam se gdje je tu pravobraniteljica koja bi trebala štititi djecu od takvih manipulacija i zloupotreba.

Ako čvrsto vjerujem u slobodu i strastveno se borim za vlastitu slobodu nije li tada prirodno poštovati slobode i izbore drugih ljudi? Pa čak i onih koji su strašno različiti od mene? Pa čak i onda kad odaberu biti "neslobodni", prema nekim mojim kriterijima?
Ako doista vjerujem u slobodu tada se nemam potrebu rugati različitima, tada mi nisu smiješne karikature koje ismijavaju njihove svetinje.
Izgrugivanje i ismijavanje po mom vrijednosnom sudu nisu i ne mogu biti sloboda govora... nego su oblik zlostavljanja.

Oni koji su ismijani i izrugani nemaju pravo zbog toga svoje zlostavljače ubijati u bilo kakvim akcijama... a pogotovo u terorističkim napadima u kojima stradaju i oni koji s ruganjem nemaju veze.

Premalo znam o životu u Francuskoj... ali jako dobro znam da mi se jako nisu svidjeli TV prilozi o odnosu njihovih vlasti prema izbjeglicama (Romima i Albancima). Ove događaje će politika opet upotrijebiti da bi se mogla ponašati neprimjereno prema ljudima koji to nisu zaslužili... naprotiv, trebaju pomoć.

I zbog svega toga JA NISAM CHARLIE! Jer ja se nemam potrebu nikome rugati, nikoga ismijavati i nije mi zabavno kada to drugi čine..... Pa ne mogu to postati čak ni onda kada neki rugalice odluče izgubiti i živote u besmislenom nastojanju da dokažu cijelom svijetu da se imaju pravo rugati i ismijavati druge ljude ili njihove svetinje.
Protiv terorizma se treba boriti jer je terorizam zlo. Ali isto tako bi se svako normalno društvo i normalni pojedinac trebao ograditi od izrugivanja i ponižavanja različitih... jer to je također oblik zlostavljanja, a nijedno zlostavljanje ne može izazvati pozitivne reakcije.... i to je razlog zašto ja nisam i nikada neću biti Charlie.



Post je objavljen 10.01.2015. u 16:19 sati.