Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KARNEVALE, ZBOGOM MOJE !





I dok ove dane Novi List donosi vijesti Turističkih zajednica Gradova i Općina na prostorima PGŽ i Ličko-senjske županije o maškaranim svečanostima, sa raznim natječajima i pozivima na učestvovanje, mi na službenom mašakaranom paškom BNB portalu imamo obavijest, odnosno javno pitanje: -"Što je sa Socijima i karnevalom"?


Kada se to javno pita jedna karnevalska udruga, što tek onda obični puk može znati o tome. Oni su lakonski svu krivicu prebacili na Grad i Gradsko poglavarstvo, kao da karneval isključivo ovisi o njima. Zašto onda postoji jedna udruga takve vrste ako se nije spremna uloviti u koštac sa problemima koji su stavljeni ispred njih. Obzirom da mi nemamo gradsku vlast možda bi najvjerodstojniji opis naspram Gradskom poglavarstvu mogli naći u rečenici legendarnog Lovre Kantirića: -"Svakome ki voli caratanije, ki voli smih, ki voli žbodice i bockanja naša će nova vlast odgovarat". Grad Pag je bez vlasti, pa je to još veći razlog za zabavu. Zabava bez ograničenja i naredbi.

Karnevala je u Pag bilo, koliko me pamet služi i kada Gradska glazba nije htjela participirati u tome, pa se tukla "batarela" na pijacu u ime prkosa i bilo je nekoliko krugova kola. To je ta čar karnevala. Nasmijat se, zabaviti se, staviti brige sa strane. Nije valjda karneval u Pag postao politička tribina u kojem se rješavaju Gradski problemi. Karneval je uvijek bio onaj koji je ukazivao na gradske probleme uz dozu humora, uz dozu ironije. Vjerujem da se u Pag neće desiti kao ove dane u Parizu prijetnja oružjem zato što je netko htio iskazati dio svoje ironije, dio svojeg humora, sve zatopljene uz "žmuj bevande". Siguran sam da neće.
Zato od Čavli preko Viškova, od Hreljina do Crikvenice, od Novog do Senja, turističke zajednica su pripremile programe, znade se tko će i kada zabavljati maškare i sve ljude dobre volje. Šatori su podignuti i već ovu subotu kreće mašakarano ludilo na Kvarneru.
Kada će to krenuti u našem gradu za sada to nitko nezna, samo zato što ne funkcionira gradska uprava. Ma možeš misliti.


Branko Barbir je zapisao i otpjevao:

KARNEVALSKI LUDE NOĆI

Greju dani nasmijani, dani sriće i veseja
Greju noći pisme, tancov, kumpanije, prijateja
Greju dani od užance ka se nikad ne fermala
Greju dani, greju noći našeg zimskog karnevala

Karnevalski lude noći, karnevalski ludi dani
Maškaraj se i u kolo, bit će boje nego lani

Greju dani kad sve živo zbudi se i mašakariva
Celi grad ka jedna duša po pijaci munješiva
Greju noći kad oživi svaka kuća, svaka kala
Greju dani, greju noći našeg zimskog karnevala.


karneval





Post je objavljen 09.01.2015. u 22:42 sati.