Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZMJENA ZAKONA O MORSKOM RIBARSTVU


U PRIPREMI
PRAVILNIK O OBAVLJANJU MALOG OBALNOG RIBOLOVA


Hrvatski sabor je 24. 12. 2014. godine donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o morskom ribarstvu (NN, 152/14) kojim je propisano da je uvjet za dobivanje povlastice za mali obalni ribolov posjedovanje važećeg odobrenja za obavljanje malog ribolova do 31. prosinca 2014. i ispunjavanje kriterija za uvrštavanje na rang-listu sudionika u malom obalnom ribolovu za 2015. Zakonom je propisano donošenje odgovarajućeg pod zakonskog propisa – pravilnika kojim se određuje broj nositelja važećih odobrenja za mali ribolov kojima se može izdati povlastica za mali obalni ribolov, te donošenje kriterija za rang listu sudionika u malom obalnom ribolovu.
Sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji (NN, 12/12), Zakonom o morskom ribarstvu (NN, 81/13) u kojima je propisano da obavljanje malog ribolova neće biti moguće nakon 31. prosinca 2014. godine, bilo je neophodno donijeti izmjene i dopune navedenog zakonskog propisa.
Zbog toga je u pripremi je donošenje novog Pravilnika o obavljanju malog obalnog ribolova, koji će biti završen i objavljen početkom siječnja 2015. godine, a koji će sadržavati broj sudionika u malom obalnom ribolovu kao i kriterije za rang listu.
Kako je broj sudionika u obavljanju malog obalnog ribolova (koji imaju pravo na izdavanje povlastice za mali obalni ribolov temeljem odobrenja za mali ribolov), ograničen na broj od 3 500 godišnje, predviđeno je kreiranje rang liste sudionika na način da se svi podnositelji zahtjeva za izdavanje povlastica za mali obalni ribolov boduju te da prvih 3.500 s rang liste imaju pravo obavljati mali obalni ribolov.

Osnovni kriteriji za kreiranje liste će biti:
1.prebivalište na otocima (I i II skupina) i prebivalište na u priobalnim općinama i gradovima I ili II skupine sukladno vrijednosti indeksa razvijenosti (Odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN, 158/13)
2. dob
3.socijalni status (nezaposlenost, invaliditet i sudjelovanje u Domovinskom ratu)
4.osobni prihodi

Istovremeno s objavom Pravilnika o malom obalnom ribolovu koje će biti u siječnju 2015. godine, Ministarstvo poljoprivrede će objaviti javni poziv sa rokom od 30 dana za predaju zahtjeva za obavljanje malog obalnog ribolova. Nakon isteka roka će se pristupiti obradi pristiglih zahtjeva, što je predviđeno za veljaču 2015. godine, te će se temeljem svih pristiglih zahtjeva kreirati rang lista sudionika u malom obalnom ribolovu za 2015. godinu, od kojih će prvih 3500 moći obavljati mali obalni ribolov u 2015. godini. Krajem svake godine rang lista je podložna reviziji i ažuriranju, te se broj sudionika u obavljanju malog obalnog ribolova neće mijenjati. Svi nositelji važećih odobrenja za mali ribolov mogu obavljati ribolov na temelju dozvole za rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima koja će im biti izdana bez naknade.
Slijedom navedenog, Pravilnikom o sportskom i rekreacijskom ribolovu (NN, 155/14) propisano je da svi nositelji važećih odobrenja za mali ribolov, koji ne žele prijeći u kategoriju malog obalnog ribolova iz bilo kojeg razloga, kao i oni koji podnesu zahtjev za izdavanje povlastice za mali obalni ribolov, a ne mogu ga obavljati radi položaja na rang listi, mogu obavljati rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima na temelju važećeg odobrenja za mali ribolov do 1. travnja 2015. godine, a nakon tog datuma uz posjedovanje dozvole za rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima koja će im na zahtjev biti izdana bez naknade.
Sadašnji mali ribari do objave rang liste mogu obavljati ribolov s alatima za rekreacijski ribolov i pridnenim parangalima, ali ne smiju koristiti mreže stajaćice. Nakon objave rang liste, prvih 3500 s rang liste će moći obavljati mali obalni ribolov temeljem popisa sa liste do izdavanja povlastica za mali obalni ribolov.
Kako je već navedeno, nakon 1. travnja 2015. godine svi nositelji važećih odobrenja za mali ribolov mogu obavljati rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima temeljem besplatne dozvole, te mogu podnijeti zahtjev za izdavanje dozvola za rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima, koja će im biti izdane bez naknade do tog datuma.

IZVJEŠĆIVANJE O ULOVU

Kako je mali obalni ribolov gospodarska kategorija ribolova, uz pravo na ribolov mrežama i pravo prodaje ulova iz tog oblika ribolova, svi sudionici malog obalnog ribolova imaju i obveze koje do sada kao “mali” ribari nisu imali, kao na pr. redovno izvješćivanje o ulovu i ribolovnom naporu, zadovoljavanje uvjeta u pogledu očuvanja kvalitete i zdravstvene ispravnosti svojih proizvoda ribarstva pri stavljanju u promet i sl. Sva plovila koja su bila upisana u odobrenja za mali ribolov su upisana u registar ribolovne flote Republike Hrvatske i tu trajno ostaju. U ribolovu će svake godine moći sudjelovati 3 500 plovila upisana u povlastice za mali obalni ribolov prema rang listi. Upis novih plovila u registar, odnosno brisanje starih je moguće po principu zamjene plovila uz uvjet da se pritom ne povećava kapacitet flote. Na jedno plovilo se može izdati samo jedna povlastica, a u povlasticu se može upisati samo jedno plovilo.
Mišljenja smo, navodi se u priopćenju Mninistarstva poljoprivrede, da oni “mali“ ribari koji nisu koristili mreže u ribolovu, a love isključivo za svoje potrebe nemaju razloga za prelazak u mali obalni ribolov, niti bi trebali podnositi zahtjev za povlasticu, ako radi ničega drugoga, a ono radi solidarnosti s onima kojima je povlastica stvarno potrebna.











Post je objavljen 08.01.2015. u 08:07 sati.