Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Barbari uklonili Platanu

Ni ovo je mi nije utjeha..hm..
reci ti nešto pametno..

http://www.rijeka.hr/UklanjanjePlataneNaUKLANJANJE PLATANE NA FIUMARI

Rijeka, 25. studenoga 2014.

Tijekom ovog ljeta Klub Sušačana obratio se je ovom Odjelu s prijedlogom da se uklone penjačice bršljana i glicinije kojom je obrasla stablo platane što se nalazi do pješačkog prijelaza na Fiumari između dvije cvjetne gredice.

uklanjanje platane.jpg U skladu s navedenim, u par navrata obavilo se je orezivanje penjačice na stablu jer je prirast lisne mase zbog jako kišnog vremena bio izuzetno jak i opterećivao grane. No, tijekom jeseni je zaključeno da će se penjačice morati orezati do tla kako bi se pomladile jer su postale prijetnja za normalan rast platane.
Tom prilikom otkrivene su velike pukotine na deblu, a na dodir se je ista zaljuljala što dokazuje njenu nestabilnost tj. trulež u korijenovom sustavu. Zdravstveno stanje korijena i debla provjerili smo i sondiranjem Presslerovim svrdlom i utvrdili da je stablo zdravo svega na 1/5 debla i korijena. Budući da je riječ o bolesnom i nestabilnom stablu, a slijedi nam period jakih i olujnih vjetrova ne može se riskirati da dođe do njegovog izvaljivanja na nogostup ili prometnicu te ga namjeravamo ukloniti.
Žao nam je zbog nužnosti zahvata jer je na mjestu gdje sada raste platana 1803. godine započela izgradnja Lujziane, ceste od Rijeke prema Zagrebu. Iako je drvored platana od Fiumare do Mlake sađen 1875. godine, ovo je stablo bilo podsjetnik na jedno povijesno razdoblje u vrlo značajnom razvoju Rijeke.
No, činjenica je da je vrijednost ljudskog života neizmjerljiva, a promet Ulicom Fiumara vrlo intenzivan, pa ne možemo riskirati da dođe do pada stabla na kolnik ili nogostup.
Napominjemo da će se nakon uklanjanja platane, mlado stablo posaditi do proljeća, kako bi bilo dovoljno vremena za oporavak tla.
Molimo za razumijevanje i povjerenje u struku.

Dana 4. siječnja 2015. u 16:25 Sanja Linčić je napisao/la:


Dragi Boro,

žalim za tom platanom , prvo sam primjetila unazad nema dugo, da su je revno okljaštrili, a sad na faceu naiđem na vijest tužnu i sliku ovu. Ne mogu da vjerujem, a nema mjesec dana kad sam pomislila gledajuć je onako obrezanu: ''Sad će proljeće pa će se oporaviti , mlade grane pustiti, samo da je ne odsjeku. Ma neće valjda nać' se budala koja ne zna šta radi i nema pojma o važnosti i snazi toga divnog stabla, za mene i mnoge Riječane vrlo važnog živog bića. Tko li je toga uopće svijestan?''

Nema ga više..
reci ..
šta ćemo sad..
lijek nam treba hitno..za nečiji omašluk težak..

Riječ utjehe, tvoju, molim lijepo. Hvala unaprijed.

Želim ti svako dobro u Novoj 2015.

Sanja


----------------------------

hvala ti draga sanja, borivoj

Post je objavljen 05.01.2015. u 08:23 sati.