Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

DAVID BOWIE - The Man Who Sold The World (1970.)

Ovaj album pjevača i glumca Davida Bowie - ja spada u njegove Rock klasike. To je njegov treći album kojim se on pokušao nametnuti tadašnjem Rock slušateljstvu. Iako Rock kritičari osobito na početku njegove karijere nisu blagonaklono cjenili njegove LP - je sa današnjim odmakom od četrdeset i pet godina mirne duše možemo reći da album predstavlja važnu sastavnicu u Bowijeoj diskografiji.


Dakle, Bowiejev album koji predstavlja svojevrsni arhetip u njegov dvostruki LP "The Rise And Fall Of Ziggy Sturdust And The Spiders From Mars." iz 1972. godine. No, na ovom LP - ju Bowie još aranženski traži sebe. Ploča je spoj Rocka i Psihodelije, ali sve je to još produkcijski nedoređeno. LP je prepun ritam sekcije bubnjava i bass hitara i nedefinarinih gitarističkih solo dionica. čak i Davidov glas djeluje eksperimantalno. Lage su mu čas visoke, pa duboke. Već sam naglasio da bubanj bass gitara imaju glavnu ulogu, dok je solo gitara na Bowiejevom LP - ju jedva primjetna. Osim u naslovnoj pjesmi LP - ja "The Man Who Sold The World" dobro zvuče kao cijelina. LP sadrži 9 pjesama, od kojih je samo naslovna " pjesma The Man Who Sold The World" zaslužuje pozornost, dok su sve ostale na razinI glazbenog eksperimenta.

Upravo zato taj album možemo nazvati avangardno kultnim, ali ne i najboljim Bowievijevim ostvarenjem, jer kao da u to vrijeme i on sam nije znao što će sa tim albumom. Vrijeme slave Davida Bowieja će doći tek kasnije.

 photo c4dd787f-58d7-4ea3-a98e-b05b4ebe929a_zps4d1ababf.jpg

Popis Pjesama:

Side One:

1. "The Width of a Circle" 8:05
2. "All the Madmen" 5:38
3. "Black Country Rock" 3:32
4. "After All" 3:52

Side Two:

5. "Running Gun Blues" 3:11
6. "Saviour Machine" 4:25
7. "She Shook Me Cold" 4:13
8. "The Man Who Sold the World" 3:55
9. "The Supermen"

Personnel:

David Bowie – vocals, guitar, Stylophone, organ
Mick Ronson – guitar, vocals
Tony Visconti – bass guitar, piano, guitar, producer
Mick Woodmansey – drums, percussion
Ralph Mace – Moog synthesiser
Ken Scott – engineer


PREUZMI

PREUZMI 2



Post je objavljen 02.01.2015. u 07:39 sati.