Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoursoftware

Marketing

Prvi Java Program

3. LEKCIJA
- Osnovni djelovi Java projekta


Java programi
Java programi se dijele na dvije glavne skupine: aplikacije i aplete. Aplete su Java programi koji se preuzimaju na World Wide Web-u i izvršavaju preko web preglednika. Njihovo izvršavanje ovisi o sposobnosti određenog web preglednika. S druge strane, Java aplikacije su više opći programi koji su pisani u Java jeziku i njima nije potreban web preglednik kako bi se izvršile. Jedan Java program može biti aplet ili aplikacija ili oboje, ovisno o tome kako ste ga napisali i koje mogućnosti kao program ima. Za početak, najbolje je naučiti same osnove Java programiranja, a tek kasnije se opredijeliti na to da li će te raditi aplikacije ili aplete.

Pokretanje Eclipse i stvaranje prvog Java projekta
Prije negoli krenete sa stvaranjm bilo kakvog programa, trebali bi ste za početak napraviti mapu kamo će svi vaši programi biti spremljeni. Možete je nazvati kako god hoćete, a ja sam za ovu svrhu mapu nazvala yoursoftware_programs. Ako ste, kao što sam u prijašnjim lekcija rekla, preuzeli i instalirali Eclipsu, onda ga sada otvorite.

Slika 3.1


Pojaviti će vam se jedan prozor, kao i na slici 3.1, u kojem će te odabrati vaše radno mjesto (workspace) i tu bi ste trebali staviti vašu upravno napravljeni mapu.

Slika 3.2


Nakon što ste kliknuli OK, ovako bi vam trebala izgledati naslovna stranica Eclipse. Zatvorite Welcome stranicu i idite File -> New -> Java Project.

Slika 3.3


U prozoru koji vam se je otvorio ne biste trebali ništa mijenjati, ako je sve kao što je na slici 3.3. Jedino što trebate je dati ime vašem projektu, a ja sam projektu dala ime Basics. Nakon što ste odredili ime kliknute Finish.

Slika 3.4


U vašem Package Explorer-u sada će te primjetit jednu mapu, tj. vaš projekt pod nazivom Basics, ako ste ga tako nazvali. Basic u sebi ima neke zadane dijelove. Jedan od tih dijelova je mapa src. Src je mapa u kojoj se nalaze izvorni kodevi ili datoteke vašeg programa. Pošto se radi o Java projektu, vaš src mapa i sve ostale podmape u njoj će sadržavati .java datoteke. Drugi, a ujedno jedan i od bitnijih dijelova vašeg Package Explorer-a je JRE System Library. JRE (Java Runtime Environment) sadrži skup dinamičkih biblioteka koje se mogu pozvati za vrijeme izvođenja i te biblioteke sadrže funkcije koje su zajedničke mnogim modernim operativnim sustavima. O posebnim dijelovima biblioteke nećemo sada govoriti.

Stvaranje paketa
Paketi u Javi su više manji slični namespaces u drugim jezicima poput C++ i XML-a, a namespaces su spremnici za skup imena, tj. služe kako bi omogućili razlikovanje između dva imena koja su ista. Uzmite za primjer mape na vašem računalu i zamislite da imate dvije mape od kojih se prva zove Brojevi, a druga Slova, a u oba dvije mape se nalazi datoteka pod istim nazivom Index. Kako bi smo mogli razlikovati te dvije mape, onda se koristimo namespace-ima i kažemo da je ime (name), datoteke Index iz prve mape /brojevi/index, a njezin namspace /brojevi/. Ista stvar vrijedi i za drugu mapu i njezin sadržaj, te tako možemo te dvije datoteke, iako imaju ista imena, razlikovati. Na potpuno isti način funkcioniraju i paketi u Javi, koji uz to još služe i za bolju organizaciju i raspodjelu mapa i datoteka. Kako bi smo bili sigurni da neće doći do mješanja imena načih datoteka, i mi ćemo izgraditi jedan paket. Da bi smo to napravili trebamo desnim klikom kliknuti na mapu src -> New -> Package.

Slika 3.5


Otvoriti će vam se skočni prozor kao i na slici 3.5. Za ime paketa, uvijek se koriste mala slova, a riječi su odvojene točkama. Prva riječ mora biti jedna od poznatijih web domena, kao što su org ili com, a nakon toga možete staviti ime vašeg projekta basics i na kraju kako bi smo označili da je ovo naš glavni paket, tj. paket u kojem će biti glavne datoteke, onda ćemo staviti riječ main. Kliknite na Finish i vaš paket je napravljen.

Na ovaj način, stvoriti ćete jedan najjednostavniji Java projekt u kojem ćemo početi programirati naše prve Java programe. Ako imate bilo kakvih pitanja ili ako ste slučajno naišli na neke poteškoće, slobodno ostavite vaša mišljenja u komentarima.

2. Lekcija <- Početna



Post je objavljen 22.12.2014. u 15:12 sati.