Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

(Pre)staromodni profesor

Iako Zaboland danas izgleda kao vrlo napredna, tolerantna i liberalna drzava, veliko je pitanje je li kroz povijest bas tako bilo. U prvoj polovici dvadesetog stoljeca, vjera je igrala jos uvijek veliku ulogu u drustvu koje je bilo podjeljeno na cetiri stupa kako se tada govorilo, na protestante, katolike, napredne liberale i socijaliste. S time da su prve dvije grupe bile u vecini.

Tako je vjera (krscanstvo dakako) odredjivala i ulogu zene u drustvu. Iako su zene od 1919. imale pravo glasa, jednakost je bila jos daleko od svakodnevnice. Pocetkom pedesetih zene su mogle ici na studij, ali to jos nije bilo skroz uobicajeno, a nekim pojedincima odgojenim po starim vrijednostima je to uvelike smetalo.

Tako je bio jedan profesor na fakultetu prava koji je bio poznat po tome da u predavaoni ignorirao zenske studente. Grupi studenata bi se obracao samo sa ‘Postovana gospodo’, iako su i studentice sjedile u klupama, ne bi zamjecivao pitanja studentica, niti im se na bilo koji nacin obracao uputama… itd. No vrijeme je odmicalo i svima se vec cinilo da bi stari profesor konacno trebao popustiti i promijeniti se, te prihvatiti studentice kao ravnopravne svojim muskim kolegama. Zato su mu smjestili spacku. Po dogovoru su jednog dana na predavanje dosle samo studentice. Sad ih konacno nece moci ignorirati. Profesor je usao u predavaonu. Stao za katedru. Osvrnuo se naokolo i izjavio kratko: “Vidim da nitko nije prisutan.”, te istog trena napustio predavaonu.


Post je objavljen 21.12.2014. u 22:33 sati.