Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

OBRAĆENJE - METANOJA

"OBRAĆENJE"
Grčka riječ u Svetom Pismu za obraćenje je METANOJA, a znači promjeniti mentalitet. Bit je obraćenja ne živjeti kako živi svijet, niste od svijeta iako ste iz svijeta. Metanoja je promjena čitavog zivota, promjena čitavog čovjekovog djelovanja, mišljena, osjećaja, mašte. To je zaokret u životu.
Obratiti se znači čitav život okrenuti prema Isusu Kristu. Odreći se ne samo grijeha nego i bogova kojima se klanjamo. U obraćenju je važno imati svjest dobitka a ne gubitka.
Obraćaš se i odričeš svega-ne zato da bi izgubio nego da bi strostruko dobijo. Obraćenje -to je uvjerenje da se život može spasiti samo ako ga se izgubi: a to znači da se izgubi sve ono što je privid zivota. Covjek se grčevito drzi svake sitnice ovdje na zemlji kao da o tome ovisi njegov život.
Bez odricanja nema obraćenja. Tko se ne zna odreći taj robuje. Čega se ne možeś odreći, tvoje je ropstvo.
U obraćenju razlikujemo dva stupnja ,jedan je radikalno opredjeljenje za Boga,a drugo je neprestano doživotno usmjeravanje pojedinih etapa zivota Bogu.

Metanoja-mijenjanje mentaliteta, vladanja.

Obraćenje ima dva aspekta odvraćanje od grijeha i okretanje Bogu. Obraćenje od grijeha je višestruko. Ponajprije treba ostaviti velike teške grijehe.Treba napustiti grešne prigode odreći se zloga i osloboditi se predrasuda prema Bogu i ljudima.
Shvatiti da Bog ne može učiniti ni zeljeti zlo.
Oprostiti, pomiriti se, ne opirati se zlome zlim, ljubiti svoje neprijatelje -to stvara mogućnost novih odnosa među ljudima. Obratiti se živome Bogu. Bog je onaj koji je iznad svega. Obratiti se u prvom redu znači dopustiti da u zivotu Bog doista bude Bog. Da je na najvažnijem mjestu. Da nitko ne bude vazniji.
Ako je Bog na svom mjestu onda sve druge stvari dobivaju svoja mjesta. Treba čitati Pismo i uciniti da ta knjiga bude važnija i prva u životu.
To je logika i opredjeljenje za vjeru u Isusa Krista.To ujedno znači da molitva-razgovor s Bogom, treba biti važniji od razgovora s ljudima, ili sa samim sobom. Treba stati na stranu pomirenja, praštanja, ljubavi, dobrote.

Post je objavljen 21.12.2014. u 18:23 sati.