Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

ORaH-ovi vjećnici predložili ukidanje pješačke zone

Afera je počela kolati internetom prošli vikend, prije nego što se o prijedlogu odluke glasalo na Viječu gradske četvrti Medveščak - Gornji grad. Nakon što je odluka izglasana, novinarski prikaz objavio je portal h-alter.

07-02-11- Sisak 4OraH glasao za sužavanje pješačke zone u Zagrebu!

Vijeće gradske četvrti Gornji grad - Medveščak izglasalo je na sjednici 16. prosinca odluku koja bi, ako bude potvrđena na razini grada, značila dokidanje pješačke zone i otvaranje prometa između Bakačeve i Cesarčeve ulice. Zvuči upravo nevjerojatno, no ipak je istinito, da su za tu odluku glasali i vijećnici iz redova "zelene" stranke ORaH, Vlasta Toth i Ivan Pamuković. Protiv nje se izjasnio samo Siniša Dvornik, vijećnik iz redova stranke ZA GRAD. (...) Predsjednica ORaHa Mirela Holy nije željela komentirati ovu odluku jer smatra da je to u nadležnosti gradske organizacije stranke

Izjave za h-alter dali su vijećnica Vlasta Toth i predsjednik zagrabačke gradske organizacije ORaH-a Dražen Vlahovski.

Važno je spomenuti da su vjećnici iz ORaH-a ne samo glasali za tu odluku, nego su je i inicirali. Obrazloženje je napisao Tomislav Toth, suprug Vlaste Toth (vidi ovdje). Inicijativu je prvo prihvatio Mjesni odbor Nova Ves, koji se pojavio i kao predlagač na sjednici Vijeća gradske četvrti.

Siniša Dvornik se dva dana prije sjednice VGČ dopisom obratio predsjednici ORaH-a, ali nije bilo odgovora. On piše:
Ulicom Ribnjak redovito prolazim pješke, biciklom, tramvajem ili nekad čak autom. Tamošnja situacija mi je vrlo dobro poznata.

Rekao bih da pješačka zona Cesarčeva - stara Vlaška NIJE PROBLEM.

PROBLEM SU samo oni koji misle da uvijek i svuda moraju ići autom.


Komentar Zorana Oštrića na facebooku

Ovo je mali lokalni skandal, ali mogao bi štetiti i ugledu ORaH-a na nacionalnom nivou.

Da baš zelena stranka predlaže i piše obrazloženje da se ukine pješačka zona, ne zvuči dobro, čak i kad bismo priznali da su argumenti valjani.

A bivša predsjednica Zelene liste u maniri prave tradicionalističke političarke bavi se sofistikom: neće se ukinuti pješačka zona nego samo otvoriti jedna traka za promet auta. :D

Ona je inače na izborima u svibnju 2013. bila izabrana na koalicijskoj listi Zelene liste i dvije stranke koje su sada koalicijski partneri HDZ-a (HSS i HSLS), odnosno u gradskoj skupštini Bandićeve liste. Uz nju, ORaH ima još dvoje vijećnika u Vijeću Gradske četvrti Gornji Grad - Medveščak, koji su prešli iz SDP-a i laburista.

Dodatni komentari

Zeleni su naravno načelno uvijek za proširenje pješačkih zona. Nikako za smanjenje. Naravno, u političkoj praksi, povremeno se moraju praviti kompromisi. Argumenti o prometnoj zagušenosti možda i stoje.

Ali nevjerojatno je, da se zelena stranka pojavljuje ne samo kao podupiratelj, nego i kao inicijator ovakve odluke. To je politički nemudro. U najgorem slučaju, mogli su prepustiti inicijativu drugima i prilikom glasanja biti suzdržani.

Odgovori, koje su h-alteru dali vijećnica ORaH-a i predsjednik gradskog ogranka, ostavljaju utisak tipične politikantske sofistike.

Jedan komentator na fb-u, inače simpatizer zelenih:
Ni ostatak ORaHa a ni ostatak društva ne treba biti "kolateralna žrtva" nekolicine pohlepnih ili lakomislenih. (...) Ako pak Mirela ne reagira, odn. ostane pri ovoj sadašnjoj izjavi da je se to ne dotikava, morati će se post festum (PONOVNO!) ispričavati i snositi posljedice ne-reagiranja na vrijeme. "Sorry, opet ste me ulovili, ali mi to stvarno nismo htjeli." ???


Dopunsko objašnjenje: "repovi" iz jedne bivše stranke

Stranka Zelena lista je bila osnovana pod imenom Zeleni za Zagreb krajem 2004. godine. Promijenila je ime početkom 2007.. Najbolji rezultat u Zagrebu postigla je na izborima 2009, kad samostalnim nastupom osvaja 14 mandata u vijećima gradskih četvrti i 2,8% glasova za Gradsku skupštinu.

Godine 2010. u stranci dolazi do dva uzastopna velika loma (bilo ih je i ranije). Polovica aktivnih članova (od oko 200 aktivnih, a ukupno je bilo nekih 500-600) napušta stranku i polovica ogranaka se raspada. Stranka je osobito kompromitirana u Sisku.

Godine 2013., u Zagrebu izlazi u navedenoj koaliciji, koja podržava Ferdeljija kao kandidata za gradonačelnika. Ako se ne računa jedna gradska četvrt gdje je Ferdelji osobno predvodio listu, koalicija je osvojila manje glasova, nego sama Zelena lista četiri godine ranije.

Krajem 2013. Zelena lista je objavila svoje raspuštanje i pozvala nekoliko preostalih članova da pristupe ORaH-u. U "miraz" su donijeli stranačke prostorije (koje je ZL dobila na korištenje od grada Zagreba, uz simboličku naknadu, kao i druge stranke) i mjesto promatrača u Europskoj zelenoj stranci. Na osnovu potonjega, ORaH je prošli mjesec bio primljen u stalno članstvo.

Vlasta Toth, koja je bila supredsjednica "Zelene liste", sada je tajnica ORaH-a za odnose s inozemstvom te članica Središnjeg foruma. Još 2-3 bivših članova i članica ZL su na nekim funkcijama u ORaH-u.

Siniša Dvornik, sada vijećnik stranke "Za grad", bio je član Zelene liste do spomenutog rasula krajem 2010.. Bio je (zajedno s Vlastom Toth) vijećnik u VGČ 2005.-2009..

Vladimir Lay, jedan od ključnih ljudi ORaH-a (predsjednik Programskog foruma), bio je član Zelene liste od osnivanja; otišao je iz stranke nakon sukoba i raskola koji se desio 2006..

Izvorno objavljeno na blogu "Zelena politika".

Post je objavljen 20.12.2014. u 19:04 sati.