Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Udruga Franak traži privremeni moratorij na ovrhe

ZAGREB - Udruga Franak izvijestila je kako je dala podršku inicijativi Udruge Blokirani i svim drugim organizacijama koje imaju za cilj rješavanje sve većeg gorućeg problema ovrha te uvođenja privremenog moratorija na ovrhe građana.
Na Tematskom saboru Udruge Blokirani održanom prošlog tjedna Udruga Franak upozorila je na sljedeće probleme dužnika, koje navodimo u cjelosti:
Ovrhe i blokade su sve veći problem građana koji imaju kredite. Zabrinjava daljnji rast udjela nenaplativih kredita u ovoj godini, pogotovo za stambene kredite s valutnom klauzulom EUR na 5,43%, a za stambene kredite s valutnom klauzulom u CHF rast na 12,90%. Najviše su ugroženi građani koji imaju stambene kredite s valutnom klauzulom u CHF, a koji imaju hipoteku nad jedinom nekretninom u kojoj žive.
Zakon o potrošačkom kreditiranju ima nedostatke, jer ne propisuje metodologiju izračuna fiksne marže, što su banke iskoristile te jednostrano odredile fiksnu maržu za sve kredite u kojima to nije ranije ugovoreno, koristeći za izračun nezakonito uvećanu zatečenu kamatnu stopu i zatečenu vrijednost parametara koji su trenutno na povijesno niskim razinama. Na taj način je fiksna marža ispala veća od početno ugovorene kamatne stope za većinu dužnika stanovi Beograd

Post je objavljen 18.12.2014. u 15:29 sati.