Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Pojam erosa

75 godina najlonki. Bile su i ostale pojam erosa



Večernji list nas je podsjetio na plastični odjevni predmet kojeg su žene obožavale, a muškarci sanjali. Najlonke, pojam ženskog seksepila, erotski izazov, ali i neiscrpna inspiracija i rekvizit filmskih redatelja. Ali, i spas kod pucanja klinastog remena.

U ime muškaraca, a potom i žena, američki kemičar Wallace Hume Carothers zaslužuje beskrajnu zahvalu jer je 1935. izumio, 1937. patentirao poliamid (PA) odnosno komercijalno nazvani proizvod DuPonta "nylon 6-6". Već 1939. predstavljene na Svjetskoj izložbi u New Yorku i na tržištu se pojavljuju čarape od "čudesnih vlakana" - najlonke.

Najlon-čarape, popularne najlonke, zamijenile su dotadašnje svilene prethodnice, reklamirale su se sloganom “jače od čelika, a prozračnije od paukove mreže” i doslovno zaludile svijet. Čak toliko da su zbog njih 1945. kada je američki proizvođač DuPont objavio da prestaje s proizvodnjom padobrana i da se poslije ratne stanke vraća proizvodnji najlonki, izbili tzv. najlonski nemiri.

Žene su se tukle ne bi li nabavile najlonke, a najveći nemir izbio je u Pittsburghu gdje se 40 000 žena počupalo oko zalihe od samo 13 000 pari čarapa.

U Hrvatsku su najlonke stigle kasnih pedesetih godina iz Trsta, a šezdesetih i sedamdesetih su bile predmet vrlo velike trgovinske razmjene između Trsta, hrvatskih maturanata i apsolvenata i žena u Budimpešti, Pragu, Varšavi ili Moskvi i tadašnjem Lenjingradu.

Od početaka do danas, 75 godina poslije, one su pojam ženskog seksipila, erotski izazov, ali i neiscrpna inspiracija i rekvizit filmskih redatelja, predmet muških želja i ukras ženske noge.














Izvori:
Večernji list:
75 godina najlonki. Bile su i ostale pojam erosa
Večernji list: Najlonke slave 75. rođendan! U Hrvatsku su ih švercali iz Trsta
Polyamide Fabric: History of Wallace Hume Carothers: The Inventor of Nylon




Post je objavljen 17.12.2014. u 01:43 sati.