Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilaravijojla

Marketing

Struktura grupe i odnosi pojedinca unutar grupe

Odnosi u grupi čine strukturu grupe. Unutar strukture grupe određen je položaj i uloga svakog pojedinca. Uloga se odnosi na ponašanja koja se očekuju uz neki položaj u grupi.

Unutar grupe postoje važne strukture:

a) struktura moći - zadatak joj je osigurati uspješno funkcioniranje grupe (moć i autoritet i njihova distribucija kod ljudi unutar grupe kao što je Vlada, nacija, institucija, organizacija ili društvo). Izvori moći su znanje i informiranost, mogućnost kažnjavanja i napredovanja. Osobe koje imaju veći ugled i jače utječu na ponašanje nekih osoba u grupi.
b) komunikacijska struktura - odnosi se na razmjenu informacija, odnosno komunikaciju među članovima grupe. Misli se da zajednice komuniciraju i stječu znanje pomoću lateralne komunikacije (latinski lateralno znači "sa strane"), i to je glavni sastojak uz pomoću kojeg hijerarhija u grupi funkcionira.
c) afektivna struktura - pokazuje kakvi su emocionalni odnosi među članovima grupe (privlačnost-odbojnost, simpatija-antipatija)
c) grupni procesi - dovode do privremenih ili trajnih promjena u ponašanju članova grupe; grupni procesi govore o tome kako članovi grupe zajedničkim radom ostvaruju ciljeve grupe.

Procesi koji dovode do promjena zovu se interakcijski procesi:

Unutar grupe djeluju različiti procesi. Proces opažanja i procjenjivanja - stvara se odnos simpatije ili antipatije koji je osnova za ponašanje prema određenoj osobi, stvara se nesvjesna odbojnost ili privrženost koje usmjeravaju naše ponašanje
Sugestija - odnosi se na prihvaćanje onoga o čemu se govori, sugestija će biti bolje prihvačena ako govornik sugestije se je približio interesima i željama primaoca sugestije. Nadmetanje proizlazi iz želje da se prikažemo boljima od drugih.

Može se pojaviti i utjecaj drugih osoba koje nisu članovi grupe.
Socijalna facilitacija (latinski facilis – lagan) socijalni je utjecaj koji se očituje u pojavi da prisutnost promatrača olakšava izvođenje neke aktivnosti. Socijalna inhibicija (latinski inhibere – kočiti) socijalni je utjecaj koji se očituje u pojavi da prisutnost promatrača otežava izvođenje neke aktivnosti.



Post je objavljen 12.12.2014. u 18:05 sati.