Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/femaleteam

Marketing

Pad BDP-a u RH - Potrebne promjene ekonomske politike


Ekonomisti banaka u 2015.god očekuju pad BDP-a na 5,5% te ističu kako će se realna javna potrošnja i dalje smanjivati i to 2015.god za 1,5%. No tome neće biti kraja nastavit će padati i osobna potrošnja, dok bi investicije trebale zabilježiti blagi rast od 0,5%.

Ekonomisti banaka ističu kako se omjer javnog duga i BDP-a podudara sa prognozom Vlade te će krajem 2014. Iznositi 82%, odnosno krajem 2015. 87%. Takvim rezultatima Hrvatska se svrstava među 15 najsporije rastućih ekonomija.bangnamcor




S obzirom na takve činjenice i bez provođenja strukturnih reformi, Hrvatska će i dalje ostati na europskom dnu i jedna od najslabijih europskih ekonomija u razdoblju između 2015-2019.god. Jedine mogućnosti oporavka za hrvatsko gospodarstvo su vidljive u izvozu roba i usluga zatim industrijskoj proizvodnji i trgovini na maloeek.

Dok se stanovnici Hrvatske nadaju oporavku trenutnog stanja države, da bi se izašlo iz krize potreban je rast od najmanje tri, četiri pa i više posto jer bi jedino to sugeriralo dugoročniji rast i razvoj.

PROMJENA EKONOMSKE POLITIKE

Iako su pokrenute mjere, te su nositelji ekonomske politike nastojali poboljšati poslovno okružje, podići konkurentnost, olakšati izvoznicima, povećati zaposlenost, te mjere nisu dale željene rezultate. Situacija u gospodarstvu ostaje nepromijenjena.

Kako hrvatsko gospodarstvo ne konvergira s oporavkom gospodarstva Europske unije i drugih gospodarstva na globalnoj sceni, neophodna je promjena ekonomske politike odnosno razvoja hrvatskog gospodarstva. U suprotnom teško je nadoknaditi realan pad BDP-a od oko 13% koliko je izgubljeno u posljednjih šest godina.



Znate li zemlju u Uniji koja je 12 kvartala bila u minusu, a 6 godina u krizi?

Jedina zemlja koja je bila šest godina u krizi je Grčka. Jedina zemlja koja je 12 kvartala imala kontinuirani pad s istom vladom bez promjene političke garniture, okvira, vlade, parlamentarnih izbora, zapravo je Hrvatska.rolleyes U posljednjih 50 godina Europske unije takav slučaj zapravo nije zabilježen.


Vaša razmišljanja?! Mislite li da bi Hrvatskoj bila potrebna promjena ekonomske politike i može li to pomoći ovakvom stanju u kojem se hrvatsko gospodarstvo nalazi?sretan






Post je objavljen 11.12.2014. u 00:04 sati.