Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fantomi

Marketing

Karlovačka pivovara

Često postajemo svjedocima sukoba ekonomskih i ekoloških interesa. Ti se sukobi odnose na poduzeća koja zastupaju isključivo ekonomske interese, pritom zanemarujući one ekološke. Na taj način utječu na opstanak prirode i zdravlje ljudi.


Primjer je takvog ponašanja Karlovačka pivovara pod upravom nizozemskog Heinekena. Uzrokovala je smrt čovjeka ispuštanjem ugljičnog dioksida u kanalizaciju, a odatle u potok. To je zagađenje posljedica nepoštivanja zakona i pokušaja uštede na potrebnoj tehnologiji, koja bi takvo zagađenje sprječila.

Najveći apsurd u cijeloj priči jest što su Hrvatske vode, tijelo koje je zaduženo za kvalitetu vode i javno zdravlje, izdale potvrdu Pivovari, kojom se dopušta ispuštanje voda s mnogo većom kemijskom i biološkom potrošnjom kisika od dopuštene.


Ironično, nizozemska multinacionalna kompanija ponosi se svojom društvenom odgovornošću, dok su istovremeno postupci iste doveli do stradavanja nevinog prolaznika i njegova psa. Izgleda da se društveno odgovorni projekti primjenjuju samo u razvijenim zemljama, a za tranzicijske zemlje vrijede druga pravila.


U Nizozemskoj se nešto slično sigurno ne bi desilo zbog veće odgovornosti Nizozemaca prema vlastitom okolišu i ljudima, pravne i civilizacijske tradicije, te straha od pravnih sankcija i javne osude. Ta je ista korporacija u Hrvatskoj odlučila zanemariti sve navedeno.

Zbog prijetnji i ucjene o otpuštanju 400 radnika, hrvatska je javnost zanemarila smrt jednog čovjeka.

Očito je da, kada se politika i kapital udruže, zakon predstavlja samo ukrasni papir u koji se pakira i javnosti prezentira ne tako atraktivna stvarnost.

Jedna od rijetkih državnih institucija koja je reagirala u ovom slučaju Županijsko je državno odvjetništvo. Karlovačka je pivovara dobila tri milijuna kuna kazne, a direktori ukupno 14,5 godina zatvora. Međutim, za korporaciju koja godišnje okreće milijarde, tri je milijuna sitniš i neadekvatna kazna. Također, prvobitna je kazna zatvora svim čelnim ljudima smanjena.

Ovo je klasičan primjer sukoba ekonomskih i ekoloških interesa. Na više je razina vidljiv sukob jer su uz interese kapitala upletene i državne institucije, koje bi trebale štititi građane.




Post je objavljen 08.12.2014. u 11:39 sati.