Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/femaleteam

Marketing

Što je to korupcija? Hrvatska zna!


Korupcija je fenomen o kojemu se danas puno govori, a koji je donedavno bio na samom rubu ekonomskih istraživanja. Većoj pozornosti znanstvene i šire javnosti za probleme korupcije doprinijeli su ,općenito, globalizacija i jačanje svijesti o negativnim učincima korupcije na društveno-ekonomski razvoj.

U Hrvatskoj je suzbijanje korupcije ne samo zadani politički kriterij kojeg je trebala ispuniti za članstvo u Europskoj uniji, već i nužna pretpostavka ekonomskog blagostanja i društvenog napretka.



Prema istraživanjima, Hrvatska je druga u Europi po korupciji u poslovnom svijetunamcorhrvatskano. Uz to, uspješno i uvozi korupciju. Čak se uz četiri međunarodne afere vezuju imena visokih dužnosnika, bivših premijera i predsjednika.

Stoga ne čudi što je u Hrvatskoj u svibnju slabo odjeknuo podatak kojeg je objavila revizorska kuća Ernst & Young, a prema kojem 90% hrvatskih menadžera vjeruje da je davanje mita sasvim uobičajena poslovna praksa.bang Iako su afere Hypo i Mol, u kojima je nepravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader za primanje provizija od austrijske banke i mađarske naftne kompanije, isprva izazvale žestoku reakciju javnosti, malo tko prati nova suđenja nekad najmoćnijem čovjeku države.

Nikad dovršeni slučaj Daimler u kojem je američka tvrtka navodno podmićivala visoke dužnosnike nije ostavila jači trag, a bivši predsjednik Stjepan Mesić, čini se, neće se morati ni braniti od optužbi finskog državnog odvjetnika koji ga sumnjiči za primanje mita u slučaju Patria prilikom nabavke vojnih vozila 2007. godine.

Svakako treba spomenuti i nedavnu aferu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je iskoristio korupcijski potencijal Grada Zagreba.



Ako se ovakve afere povezane s korupcijom nastave, i to nekažnjeno, korupcija će dobiti i veće razmjere.
Imati će negativne posljedice na ionako već loše gospodarsko stanje u državi jer tko bi još htio ulagati u korumpiranu zemlju i poslovati s korumpiranim društvom kod kojeg je to normalna pojava.



Što vi mislite koji su to negativni učinci korupcije na društveno-ekonomski razvitak u Hrvatskoj?






Post je objavljen 04.12.2014. u 23:34 sati.