Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/price-story-geschichte

Marketing

Lisac Špiro i njegove nepodopštine

Zadužen za nepodopštine u velikoj šumi oduvijek je bio lisac Špiro. Bez obzira da li se radi o neslanim šalama ili pak hrabrim vratolomijama, Špiro je uvijek spreman za zabavu. Od ranog jutra on smišlja nove spačke kako bi iznenadio ostale stanovnike šume i pritom se urnebesno zabavio.

Ovog jutra Špiro je naumio zeznuti svog prijatelja, malenog mrava Maria. Mario je svakog dana marljivo sakupljao hranu za svoju obitelj u mravinjaku. Pritom je maleni mrav na svojim leđima često amo, tamo prenosio, teret teži od njega samoga. Špiro je smislio sljedeći plan: pratit će Maria u njegovom sakupljanju hrane i kada Mario ostavi teret pred ulazom u mravinjak, Špiro će ga uzeti i spremiti, tako da Mario neće znati kamo je teret nestao. Pri samoj pomisli na njegov plan Špiri se širok osmijeh razvuče od uha do uha.

Kao i svakog jutra mrav Mario ostavio je svoj prvi teret, veliku bobicu borovnice pred ulazom u mravinjak. Prije nego li je mrav zadužen za transport tereta u mravinjak borovnicu uspio prenjeti u skladište mravinjaka, Špiro ju je brže bolje uzeo i spremio u svoje skrovište. Zatim se opet vratio do mravinjaka i sakrio u njegovoj blizini očekujući da se Mario ponovno vrati. Za nekoliko trenutaka Mario se vratio sa novim teretom, velikom slasnom jagodom. Teško dišući i vidljivo se naprežući Mario donese jagodu do ulaza u mravinjak i uz olakšanje je odloži. Špiro ponovno uzme Mariov teret i jagodu spremi u skrovište. Na taj je način Špiro za Maria u skrovište spremio i malinu te kupinu.

Mario je nakon nekog vremena zaključio kako je za danas pronašao i donio do mravinjaka dovoljno tereta. Stoga se odlučio vratiti u mravinjak i malo odmoriti nakon napornog dana.

„Pozdrav dragi prijatelju Dino!“ - veselo pozdravi Mario svojeg prijatelja, mrava zaduženog za transport u mravinjaku.

„Pozdrav prijatelju Mario! Kako si danas?“ - odgovori mu Dino.

„Joj, strašno sam umoran. Jedva čekam uskočiti u krevetić i malo odrijemati!.“ - odgovori mu zijevajući Mario.

„ Čudi me da si umoran. Mislio sam da si danas slobodan. Danas nemam zapisano da si dostavio neki teret.“ - odvrati mu Dino.

„Što? Pa to nije moguće. Danas sam se zaista potrudio i dostavio mnogo hrane.“ - u čudu će mu Mario.

Mario i Dino su zajedno ušli u mravinjak provjeriti još jednom kamo je nestao Mariov teret. U tome trenutku je s objesnim smješkom lisac Špiro izašao iz svog skrovišta i brže bolje vratio sav Mariov teret na ulaz mravinjaka.

Kada su se ubrzo Mario i Dino vratili još uvijek raspravljajući kamo je mogao nestati sav teret koji je Mario taj dan isporučio, ostali su šokirani ugledavši na ulazu ono što su tražili.

„Ne mogu vjerovati! - uzvikne Mario i požuri do svojeg tereta. Sve što je taj dan isporučio bilo je složeno na hrpu i ništa nije nedostajalo.

„Zaista čudno. „ - složi se i Dino. Brže bolje odbadvojica krenu prenositi teret u mravinjak u strahu da ponovno ne nestane.

Špiro je cijelo vrijeme promatrao začuđene mrave i zadovoljno se smijao jer mu je šala uspjela. Nije u tome trenutku pomišljao kako se mravi osjećaju i da radi nešto loše, već se samo zabavljao zbog zbrke koja je nastala. Odlučio je i sljedeći dan ponoviti ovu nepodopštinu koja mu je tako dobro uspjela.

Mario je sljedeći dan opet krenuo skupljati hranu za mravinjak. Pronašao je veliku bobicu brusnice i ponosno je dostavio na ulaz u mravinjak. Čim je Mario otišao pronaći novu hranu, Špiro je brže bolje otišao do mravinjaka i uzeo brusnicu. Kada je želio pobjeći u svoje skrovište stao je zaprepašten. U njega su gledala dva malena i ljuta oka vrijednog mrava Dina. On je vidio što je Špiro učinio i bio je jako ljut.

„Ti jedan obični lopove! Zar nemaš pametnijeg posla od zezanja vrijednih mrava!“ - ljutito reče Dino Špiri. Zatim zazviždi i u trenu se oko Špire skupila cijela vojska malenih mrava sa oštrim strelicama. Špiro je vidio da ne može pobjeći i ispustio je borovnicu iz ruku.

„Nisam ja!“ - pokušao se opravdati Špiro, iako je bilo očito da je on prethodni dan sakrio Mariov teško skupljeni teret.

„Još i lažeš!“ - bijesno mu odgovori Dino te se nastavi obraćati svojim prijateljima mravima zaštitarima: „Prijatelji, molim Vas naučite ga da su u laži kratke noge.“

Čim je Dino to izgovorio, mravi su počeli malenim strelicama gađati Špiru.

„Jao, jao, jooooooooooooooooj! Prestanite molim vas! Eto, sve ću priznati. Ja sam se želio našaliti sa mravom Mariom. Sada shvaćam da je to bilo pogrešno. Molim vas oprostite mi.“ - zapomagao je Špiro.

Mravi su na to prestali gađati Špira strelicama i on je nastavio trljati svoj nos užaren od uboda strelica. Na to se Špiro još jednom ispričao mravima zbog svoje neslane šale i brže bolje krenuo kući.

Nakon tog događaja Špiro je više pazio da njegova zabava ne bude na tuđu štetu te je shvatio da ono što je njemu smiješno ne mora nužno biti smiješno i ostalima. Zato je prestao zbijati neslane šale i počeo stanovnicima šume pričati viceve. sretan




Post je objavljen 01.12.2014. u 15:56 sati.