Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huc

Marketing

Bone Machine

 photo model_zpsacf811a3.jpg

«Morate prestati bježati, vi pripadate nama, vi ste naš proizvod, razumijete li?»
Molub uputi voditelju sektora 12 preziran pogled.
«Nisam ja nikakav proizvod, ja sam čovjek!», odvrati prkosno.
«Mhm da, vi uporno odbijate shvatiti. Dozvolite da vam još jednom pojasnim.»
Voditelj sektora 12 gurne pred Moluba list papira.
«Ovo je ugovor s Laurom Balent. Ugovor je sklopljen 12.srpnja 2015. godine. Jedinka je tada prodala autorska prava na vlastiti genetski materijal Selecticusu za 200.000 dolara.»
Voditelj odjela gurne pred Moluba još jedan list papira.
«Ovo je pak ugovor sa Patricom Čularom. On je svoj genetski materijal prodao 18. svibnja 2035.godine za 400.000 dolara. Sintezom njihove DNK-a proizvedeni ste vi, Molub Eron, biološki patent Typovoyage 458, radilica s osnovnom namjenom za administrativne poslove, i kao takvi vlasništvo ste korporacije Selecticus. Da nije Selecticusa vi nikada ne biste egzistirali. To je fakat.»
«Zabijte si te ugovore, znate već gdje!“
«Molube, kamo da odavde krenemo?»
«Nikada neću prestati bježati!»
«Ali čemu? Vi vjerujete da se iza ovih zidova nalazi bolji život, međutim, grdno se varate. Vani je Pakao! Mnogi bi dali sve što imaju da mogu živjeti u kontroliranim uvjetima. Ni ne slutite koliko ste ovdje zaštićeni: imate posao, hranu, krov nad glavom, osiguranu zdravstvenu skrb, no najvažnije od svega imate SMISAO! Selecticus poštuje osnovne bioetičke standarde, on doista drži do kakvoće života svojih proizvoda, za razliku od mnogih drugih kompanija – pogotovo onih u Indonezijskom pojasu - koje proizvode mesnate ljudske tvorevine bez ikakvih prava. Tamo, uoče li proizvod s greškom, odmah pokrenu postupak poništavanja.
„Možda je najbolje da me odmah eliminirate i prodate za dijelove.“
„Pobogu Molube, čemu taj mračni scenariji? Sve što trebate učiniti je prestati bježati. Sloboda je precijenjena, to je atavistički pojam dvadesetog stoljeća. Zar mislite da sam ja slobodan? Ne, nipošto, nisam, to jest nisam na način da činim sve što mi je volja. I ja sam - poput vas- tek kotačić u mehanizmu koji svima omogućuje lagodno postojanje. No, razliku čini činjenica što sam pomiren sa svojim statusom. Ja uviđam osobnu i društvenu korist u vlastitom delanju. Ja uviđam važnost da se pod svaku cijenu održi stabilnost ovog našeg minuciozno posloženog društva. Sloboda bez premca, to je uvod Anarhiju, a Anarhija, to je kraj civilizacije. Takvo što si ne možemo dopustiti, zar ne?“
„Slutteru, vi ste proćerdana egzistencija.“
„Ja to ovako vidim: prezasićeni ste poslom. Uzmite godišnji, pođite na Rintilus, to je divno korporacisko odmralište, uživajte na suncu, plivajte, šećite, lovite životinje, družite se sa djevojkama za zabavu, opustite se i razbistrit će vam se misli. Svi katkad obolimo od loših ideja kao od nahlade.“
„Slutteru, ponavljam, vi ste proćerdana egzistencija.“
“Dobro, nastaviti ćemo sutra. Straža vodite ga.”

Muzika za ugođaj: Radiohead, Paranoid Android


Post je objavljen 27.11.2014. u 11:07 sati.