Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najljepsezelje

Marketing

pjesma jelkica

Kao što sam rekla u jednom od prethodnih postova velika sam ljubiteljica narodne baštine, ne samo Istre već cijele lijepe naše. Ne samo Hrvata već i svih manjina. To je naše blago, ta raznolikost, taj suživot.

Dosjetila sam se neki dan kako i pjesmu ukomponirati u jelkicu. Vrlo jednostavno.U wordu napišete pjesmu tako da zadate sredinu pisanja i pišete u obliku jelke. Mijenjajući font ( oblik i veličinu slova) mijenjate i izgled jelke.

Jelkicu iskopirate i umetnete u tablicu. Isprintate u boji i jelka je spremna za lijepljeje i ukrašavanje.

Evo samo nekoliko prekrasnih hrvatskih narodnih pjesama: Škripi đeram, Teče, teče bistra voda, Evo san ti doša, Raca plava po Dravi,Sanak snilo, Ne zna Tone, Ja posijah repu... iz različitih krajeva naše domovine.Za ukrašavanje upotrijebite glitere, a možete u bijelim prazninama i crtati flomasterima narodne ukrase, ornamente. Pa će čestitka biti posve narodna.Ako niste baš ljubitelj narodne baštine, a sviđa vam se ova ideja, iznenadite ovakvom čestitkom dragu osobu u jelku upišite svoje stihove ili stihove dragog pjesnika.

Umjesto jelkice možete napraviti zvonce ili kuglicu.

A ima nešto o čemu ne želim pričati: o tome kako je nekada davno narodno bilo bljak, seljačko, i danas je nekima što me jako rastužuje; o tome kako je narodni govor ( narjčeja, dijalekti) bilo skoro pa strogo zabranjeno u školama; o tome kako biti Hrvat i voljeti svoje ne znači odmah da si nacionalist i obratno kako neki veliki Hrvatine ne vole svoje jer nas sramote, kradu, izdaju; o tome kako crkva huška... ali je ona istovremeno vodila brigu o očuvanju identiteta i narodnog stvaralaštva...
Ja uistinu neću pulitiku u svoju butigu, zato o tome neću govoriti.

Ali ću reći da sam sretna građanka naše domovine koja je u onom malom postotku ( 11% ) koji nikada ne bi napustili domovinu jer je najljepša na svijetu. I još ću reći da imamo prekrasan jezik u kojem za pijetla npr. imate mnogo izraza: pivac, peteh, oroz, kokot, kopun, pevec i tko zna koliko još.
I da sveukupno naše blago treba njegovati i čuvati.

Ako nećete vi, ja ću.

Pa lijep pozdrav s : Oja noja dođi lolo moja, Oooooooooooooooooooooj!

Moram napomenuti da nisam članica nikakve stranke niti ću to ikada postati osim ako se ne osnuje stranka dinosaura. Da sam u crkvi sve obavila, nisam vjernik, ali nisam ni antikrist koji bljuje vatru.

Ugodan rad uz druženje, uz sokiće, kavicu, čašicu i humor.

Svoju narodnu čestitku poklonite poklonicima narodnog. Bit će oduševljeni.

Vaša Mela !
Post je objavljen 26.11.2014. u 19:07 sati.