Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najljepsezelje

Marketing

makrame jelkice

Makrame (riječ potječe iz arapskoga jezika i znači »prugasti ručnik« ili »vezeni veo«) je vještina ukrasnoga uzlanja. ( Prepisano s interneta.)

U našoj kući gdje su bile tri ženske uvijek se je nešto radilo: plelo, heklalo, vezlo, šivalo pa i uzlalo. Tako sam odavno naučila dva osnovna boda i uspješno napravila nekoliko držača za cvijeće.

Neki dan, već u krevetu, padne mi misao na pamet, kako bih mogla napraviti jelkicu uzlanjem konopa ili vune.

I danas nakon panike, kad sam vidjela da se fotografija na blogu tjedna promijenila, i kad sam panično pomislila da moram svaki dan ovaj tjedan nešto napraviti, i kad sam još paničnije spoznala da nemam pri ruci ama baš niti jednu novu čestitku, sjetila sam se zelene vune i ideje o makrameu.


I pokušala sam. I prisjetila se, ali rezultat nije bio onakav kako sam ga zamišljala.



Kao prvo treba vam mislim 20 trakica vune duljine 30 - 40 cm. Kreće se sa čvorom na sredini. Potrebne su vam još dvije ruke da vam pridržavaju početek, ili zakačite pribadačama za stiropor.



I krenete petljati. Svako toliko sam se i ja zapetljala. I ipak uspjela nešto zapetljati. To nešto izgledalo je ovako.



Nema simetrije, jer nema čvrstih čvorova. Vuna je premekana. No nisam se predala. Silikonskim pištoljem sam zalijepila, bolje reći nategnula krajeve da to izgleda poput jelke. Da prekrijem nedostatke i da malo ukrasim jelku dodala sam drvene perlice.

Bilo bi prekomplicirano da sam ih nizala na vunu.



Pošto nisam baš bila zadovoljna svojim uratkom odjurila sam po konop, ne bi li bila bolje sreće.

Ishod je sličan. Dosta sam se namučila. Opet mi je dijete trebalo pridržavati dok radim.



Čestitka bi mogla biti ovakva, ali pošto ja volim kititi dodala sam i perle.



Nadam se da će netko umješniji od mene napraviti čestitku uzlanjem baš onakvu kakvu sam i zamislila: simetričnu, zanimljivu, poput čipke. Jedva čekam da je vidim.

Puno pozdrava od Mele !

P.S. Upravo mi je pala na pamet jedna ideja. Za Svetog Nikolu poklonit ću 10 čestitki onima koji mi je prvi zatraže. Trebate mi samo jasno reći koju. Neke sam poklonila, ali lako ćemo naći zamjenu. Čestitke ću vam poslati prazne, da ih možete drugima pokloniti. Jedna osoba dobit će jednu čestitku.

najljepsezelje1@hotmail.com



Post je objavljen 25.11.2014. u 19:54 sati.