Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/runandgun

Marketing

STANDING NO CHANCE TO WIN




Utakmica je počela u vrlo živahnom tempu, čak me i iznenadilo kako su Grizliji pristali na toliko trke u uvodnim minutama, a kada sam danas pregledao statistiku u konačnici je utakmica odigrana na 95 posjeda, što je otprilike ove sezone tempo Clippersa, Memphis ipak igra nešto sporije.

Iako tempo nije bio ubitačno spor i dosadan Memphis je od starta nametnuo svoju igru koja već tradicionalno Clippersima ne odgovara, a to je u napadu igra kroz post, niski ili visoki nebitno, kontrola lopte, a u obrani konzervativno u pick and rollu i s pažnjom na reket.
Grizzliesi tako otvaraju svoje uvodne akcije preko Gasola koji odmah počinje rešetati sa poludistance Jordana koji ni ne pomišlja izaći prema njemu, a pokušavaju razigrati i perimetar opciju, Courtneyja Leeja koji je opet bio odličan u svojim off-ball kretnjama.

Clippersi već nakon 5 minuta upadaju u probleme i zaostatak od 7-8 poena, a koliko su bili loši napadački govori i činjenica da je od prvih 12 njihovih poena 9 ubacio Barnes kojeg je do prije par dana Rivers držao na ledu na klupi jer je bio igrač manje u napadu. Paula nema nigdje, Griffinu je netko slagao da efikasno može glumiti šutera s poludistance u Dirk stilu, Jordan ne može od Gasola kupiti zicere i zakucavati pa su jedino Redick (iz onih svojih skok šuteva iz tka) i Barnes nešto pokušavali.

Riversu ne preostaje ništa drugo nego pozvati timeout nakon čega Clippersi ipak pokazuju znakove života. Odigrali su tri uzastopne akcije za Griffina u postu koje je ovaj realizirao. I to je igra na koju se Griffin mora orijentirati u svojoj karijeri. Takva snažna atleta mora više igrati u postu ili primati loptu na elbowu i napadati driblingom. Lakše reći nego učiniti protiv Randolpha, da, ali on je sinoć u startu ušao u utakmicu da nema šanse protiv Z-Boa u njegovoj igri šaketanja pod košem ali ako si All-star onda nema razloga za povlačenje. Blake je brži od Randolpha, kontrolira loptu kao bek i zna iznuditi prekršaje, nema razloga da ga ne napadaš. Treba dodati i šut s poludistance što se trudi i što je ok, ali time ne koristi svoj talent za druge stvari ili ga zanemaruje.

Prva četvrtina završava rezultatom 26:21 za Memphis a u dvoboju klupa početkom druge pobjedu od 6:0 odnosi klupa domaćina. Clppersi su čekali pune 4 minute na prvi ubačaj iz igre. U tom razdoblju odličnu rolu nude Koufos i Leuer koji su od Gasola i Randolpha naučili igrati high-low igru, i visoki igrači Memphisa imaju najbolju napadačku suradnju između sebe u ligi. Blizu su im možda još jedino visoki igrači Warriorsa, i ni jednima ni drugima nije problem dodati loptu visokom suigraču kolegi unutar 2 m koji će lagano zabiti.

Rivers vadi Farmara jer napad ne štima i previše je toga u rukama Jamala Crawforda, i vraća Paula na što Joerger odgovara vraćanjem Marca Gasola i Conleyja kako se prednost od desetak poena ne bi otopila. Kompletan napadački dio Grizzliesa igra se preko Marca Gasola. Znači nema akcije u koju on nije uključen, bilo kao screener, dodavač ili egzekutor. Očit je njegov napredak u igri. Prije je uglavnom služio kako dodavač prema Randolphu sa visokog posta ili je pasovima tražio cutere prema obruču, a kao egzekutor je uglavnom operirao po visokom postu. Novi Marc Gasol je prvo preuzeo više posjeda na sebe, i umjesto lanjskih 21,7% sada troši 25,9% napada Grizlija dok je na parketu. I ne samo to, povećao je i efikasnost što je fenomenalan učinak i napredak. Ni tu nije kraj, puno više napada leđima ove sezone ili iz driblinga licem prema košu. Ovo je sada već potrošnja legitimne druge napadačke opcije, a uz dvije treće (Randolpha i Conleyja), i sporedne opcije poput Cartera, Pondextera i Leeja Memphis ne treba strahovati za napad. Koji možda kasnije neće biti u TOP 5 kao danas ali trebao bi ostati iznadprosječan što je odlično za momčad koja je „odrasla“ na obrambenoj filozofiji i uvijek je imala sterilan napad. O Gasolovoj obrani ne treba trošiti riječi. I dalje jedan od najboljih obrambenih centara koji se savršeno postavlja u pick and rollu a zbog fizikalija nije ga lako ni zaobići a ni prepucati.



Clippersi su u nastavku pokušali prebaciti igru na Paula i Griffina 2 na 2 ciljajući tako na tromijeg Randolpha. Ali bez uspjeha, Joerger je Z-Boa uspješno sakrio od trošenja ili iskazivanja manjka eksplozivnosti na način da Randolph protivničkog ball handlera čeka u zoni oko reketa ako krene prema njemu, a na Griffinove šuteve s poludistance koji se riskiraju takvom obranom potpuno je ignorirao što se pokazala odlična taktika. Chris Paul je izgledao jako loše. Takva obrana picka šansa je za njega i njegov šut s poludistance. Dok njegov čuvar zapinje u Griffinovom bloku, a Randolph je 3-4 koraka udaljen od njega Paul ima gomilu prostora za namjestiti se i šutnuti s poludistance, ali sinoć nije, u prvom poluvremenu nijednom. Bez Paula i Griffina Rivers nema kroz koga igrati u napadu, a nije da im i obrana Memphisa puno dopušta, a zadnji čavao u lijes Clippersa zabija ni manje ni više nego Tony Allen, prvo pass-fakeom u stilu Ronda a onda završavanjem na obruču, zatim zakucavanjem otpatka u tranziciji, ukradenom loptom i na kraju iznuđenim penalima. Publika je nakon ovoga podivljala. Ipak je Grindfather simbol ovog Memphisa i glavni ideolog njihove obrambene politike.

Poluvrijeme završava 53:40, a tek u drugom poluvremenu budi se Paul, pogađa šuteve iz pick akcija i djeluje živahnije iako je na njemu redaljka: Conley, Allen i Pondexter su ga pazili. Probudio se i Redick s nekoliko ubačaja ali sve je to premalo da bi se raspoloženi Memphis destabilizirao.

Oni i dalje igraju u svom ritmu. Gasol je u transu i dalje. Zabija sve oko obruča, bilo zakucavanjem ili polaganjem, igra pick and pop s Conleyjem ili služi samo kao mantinela da bi napad funkcionirao i tekao.

Rivers pokušava sniziti petorku i ubaciti malo šuterskog potencijala s Crawfordom i Hawesom ali onda naravno pati u obrani, Clippersi bivaju nadskakani, a dok visoke Memphisa pokušavaju braniti udvajanjem Lee, Pondexter i Udrih im pogađaju tricei treća četvrtina završava 88:72 za Mede.

Nije bilo realna šanse da Clippersi pobjede sinoć. Prvo zato jer im Memphis čisto kao matchup protivnik ne odgovara jer su im u stanju oduzeti sve opcije u napadu a Clippersi njima ne. Drugo, Clippersi nemaju posebno na klupi visoke igrače koji se mogu tući s visokim igračima Memphisa, a Grizzliesi su im sinoć zabili čak 52 poena iz reketa.. Treće, Rivers nije imao go-to guya koji bi nešto zabio sinoć. Četvrto, Clippersi su unakazili Miami pick igrom u kojoj je Paul majstor, i u kojoj je on lakoćom rješavao trap obranu Heata pronalaženjem šutera u korneru, a protiv konzervativnije obrane Memphisa čiji visoki igrači ne iskaču u obrani picka, a Paul i Griffin ne gađaju ili ne pogađaju mid range šuteve nisu imali šanse razviti napad.

Glatka pobjeda Memphisa, a Clippersi moraju vratiti u život Griffina i učiniti ga prvom opcijom inače će opet letjeti iz prve runde.


Post je objavljen 24.11.2014. u 20:44 sati.