Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najljepsezelje

Marketing

narodno blago na čestitkama



Ako ste ljubitelj narodne baštine onda tu svoju ljubav možete prenijeti čestitkom i u druge krajeve naše domovine, a i svijeta.

Ne možemo baš previše toga narodnog blaga prikazati na čestitki. Priče, legende, pjesme, glazba, ples, stari zanati... nisu baš prigodni. No nošnja i instrumenti mogu poslužiti kao zanimljiv motiv.

Dobro proučite narodne instrumente svoga zavičaja, nacrtate ih, izrežete i od njih složite jelku ili kuglicu. I eto suvenir čestitke.



Kad sam došla i Istru nisam ništa znala o njihovoj tradiciji. Pošto volim narodnu baštinu brzo sam naučila da su istarski narodni instrumenti: roženice ( sopele, sopile), mih, šurle i vidalice.



Slične čestitke mogu se napraviti od starih alata, starih predmeta...

Istarska narodna nošnja jedna je do najsiromašnijih u Hrvatskoj što govori o siromaštvu istarskog naroda u prošlosti. No ta nošnja u kojoj prevladava smeđa boja sukna ( haljine tzv. modrne ) i ukrasne trake različitih boja mogu poslužiti kao zanimljiva novogodišnja jelka.



Od smeđeg kolaža izrežete oveći pravokutnik. Na njemu zalijepite ukrasne trake. Od toga napravite harmoniku. Gornji dio zaklamate. Zalijepite silikonom i čestitka je gotova.




Slična čestitka može se napraviti od motiva šestinskog kišobrana, šibenske kape...

Upravo pišući ovaj post pala mi je na pamet još jedna ideja kako se može tekst neke narodne pjesme napisati u obliku jelke. Slično kao što sam napisala monolog o kažunu.

Etno čestitke ili kako ih ja zovem i suvenir čestitke tema su kojoj ću se tek posvetiti. Ove dvije čestitke dala sam vam samo za primjer da se upustite u istraživanje narodnog blaga.


Ako se upustite u ovu pustolovinu želim vam ugodan i zabavan rad.

Pozdrav od Mele !








Post je objavljen 24.11.2014. u 19:45 sati.