Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igrice-zadecake

Marketing

Border collie

Pozdrav. Danas pričamo o jednoj divnoj rasi psa, a to je border collie. Sutradan ćemo imati temu o nemačkim ovčarima. A sada da počnemo.

Spada u grupu Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 12-20kg, visina: 46-56cm, boja: razne boje.

Karakter
Prema istraživanjima, Border Collie je najinteligentniji pas. Neće biti srećan ako nema neku svrhu, odnosno posao da obavlja. Svakako nije pas koji može da ostane sam kod kuće po ceo dan, a ako se to desi, postaje prilično destruktivan. Stalno mu je potrebno društvo, pohvale i treninzi. Dakle, ako živite i radite u gradu, on verovatno nije pas za vas. Border Collie je radni pas, ima odlične sposobnosti da uči složena ponašanja i zbog toga je idealan ovčar. Strpljivi su i uporni i kao takvi mogu da obavljaju složene zadatke umesto čoveka. Ne preporučuje se da budu u društvu male dece, a umeju da budu i nepoverljivi prema strancima kao i prema drugim psima.



Istorijat
Potiče od srednjevekovnih britanskih pasa za čuvanje stada (koli) a u novije vreme posebno je uzgajan u graničnoj oblasti između Škotske i Engleske, nazvanoj granična grofovija. Izbor je bio određen radom psa. Rasne odlike ustanovljene su 1910.
O rasi se od 1906. brine International Sheepdog Societz (ISDS), a Kennel Club je priz­naje 1976.

Post je objavljen 23.11.2014. u 15:07 sati.