Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HSLS ORGANIZIRAO DOVOZ I PRODAJU MANDARINA U CENTAR ZAGREBA


SVOJOM IDEJOM HSLS POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA!


Prodaju mandarina, domaćih, netretiranih zaštitnim srrdstvima, iz doline rijeke Neretve, bez posrednika i preprodavača, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizirala je u subotu 8. studenog politička stranka HSLS. Na taj način HSLS želi pomoći obitejskim poljoprivrednim gospodarstvima koji ove godine još teže prodaju poljoprivredne proizvode nego proteklih godina, a razlog je embargo koji je još u rujnu ove godine zemljama EU nametnula Rusija. Embargo znaći - nema izvoza. A baš mandarine su hrvatsko voće iz roda agruma čije je tržište bilo i u Rusiji, jer se u Hrvatskoj proizvodi u tisućama tona i mandarina je niz godina hrvatski izvozni proizvod . Globalna politička situacija ozbiljnog utjecaja ima na hrvatsku poljoprivredu i poljoprivredna gospodarstva, a posebno je to značajno u dolini Neretve jer je u nastaloj situaciji teško pronaći tržište za tisuće tona mandarina. A proizvodnja mandarina je egzistencijalni posao velikog broja obitelji. Ove godine je zbog embarga teško i otkupljivačima pronači tržište, jer mandarine u EU proizvodi i Grčka i Španjolska i neke druge zemlje, iako u maniim količinama.
Zato je prodaju 20 tona mandarina prikupnjenih od pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i to od Anđeline Duganđić, Ante Vukovića, Lenka Vukovića, Joška Jerkovića i Zdravka Šoljića organizirala politička stranka HSLS na glavnom zagrebačkom trgu. Na opće iznenađenje i kupaca i organizatora u vremenu od nepuna dva sata prodano je 20 tona, dakle 20 000 kg, mandarina.
Došla sam prekasno, nisam vidjela ni gužvu ni mandarine. U 10,10 sati, kada sam stigla na Trg više nije bilo mandarina, ali su kupci, pristizali i dalje i razočarani se vraćali praznih torbi. Zanimalo me kako je izgledala prodaja, da li je bilo gužve.
Jedan od organizatora prodaje neretvanskih mandarina u središtu Zagreba Darko Klsić tajnik zagrebačke organizacije HSLS-a objašnjava mi na ovaj način.
- Prodano je 20.000 kg mandarina , to znači da ako je je svaki kupac koji je došao ovdije kupio samo 3 kg to znači da je 6 600 građana u dva sata pokupovalo količinu od 20.000 kg mandarina.
- A ako su kupovali više, naprimjer po 10 kg? - pitam
- A ako su kupovali po 10 kg, onda je ovdije u dva sata prošlo dvije tisuće ljudi – kaže mi Darko Klasić.
U svakom slučaju da bi 20.000 kg mandarina bilo prodano u manje od dva sata zasigurno je bila gužva na glavnom gradskom Trgu.

IDEJA IZ HSLS-a!

Organizacija HSLS-a očitovala se u vidu organizacije prijevoza mandarina, ishođenja dozvola od Grada Zagreba i policije za pristup kamina u, od vozila zaštićenu zonu, za osiguranje policije, te za plaćanje pet štandova koje je na Trg za tu prigodu postavio Grad.

Image and video hosting by TinyPic
Oni su iz HSLS-a sudjelovali u organizaciji dovoza mandarina na Trg bana Jelačića. S lijeva Miroslav Polovanec zastupnik u Skupšini Grada , Jelić i Klasić

-I što će biti dalje u vezi s mandarinama? - pitam
-Mi ćemo i drugi vikend , 15.11. pokušati dobiti dozvolu i organizirati prijevoz, da se mandarine pokupe od malih gospodarstava i ponovo ih ponuditi građanima Zagreba . No biti će to veća količina, bar 40.000 kg, dva šlepera. Krenuti ćemo i sa prikupljanjem ličkoga krumpira i dovesti ga na Trg na prodaju građanima –kaže tajnik zagrebačke organizacije Darko Klasić .

Image and video hosting by TinyPic
Renata Šeperić Petak sa stranačkim kolegom

Gospodin Klasić objašnjava “Ideja o prodaji neratvanskih mandarina na Trgu bana Jelačića došla je od Renate Šeperić Petak članice HSLS-a koja je na izborima za europski parlament bila stranačka kandidatkinja . Prijedlog je prihvaćen i predsjedništvo stranke je donijelo odluku potkraj listopada da se pomogne OPG- proizvođačima u plasmanu, te da se u svim većim gradovima u Hrvatskoj u kojima HSLS ima organizaciju – organizira prodaja mandarina.Prošli tjedan je, podsjeća gospodin Klasič, takva prodaja bila organizirana u Zadru". Prema riječima Darka Klasića prodaji mandarina na Trgu u Zagrebu nazočila je i dogradonačelnica Švaljek.

MANDARINA JE EGZISTENCIJA!

Image and video hosting by TinyPic

S lijeva:Štefica Kreminec iz Zaprešića koja je došla kupiti mandarine, te članovi OPG-a koji su u Zagrebu imali priliku prodavati svoje mandarine Lenko i Nikolina Vuković, Zdravko i Lukrecija Šoljić , Anđelina Duganđić, Bepo Šoljić

Lukrecija Šoljić i suprug Zdravko Šoljić koji su došli iz Rogatina, općina Ploče, Ploče su tri kilometra od Dubrovnika, ističe da su mandarine i njihova prodaja u znaku njihove egzistencije, te kaže. “To je jedini posao koji imamo, a uzgajamo mandarine upravo zato da bismo ih mogli prodati i da bismo imali od čega živjeti.” Lukrecija i Zdravko u Zagreb su doveli i malog znatiželjnog sina Bepa (11). Šoljići imaju kažu 800 stabala mandarina što čini površinu od 1,5 hektara, te dodaju da su oni mali proizvođači. U dolini Neretve u Opuzinu i okolici , mnogi OPG proizvođači imaju mnogo veče površine, kažu. Lenko Vuković ima 1500 stabala mandarina i uzgojem mandarina bavi se 25 godina. To je posao već treće generacije- kaže gospodin Lenko . Anđelina Duganđić je iz Komina također u općini Ploče ima 1000 stabala mandarina, ali istiće da su one stare preko 40 godina. Gospođa Anđelina zahvaljuje HSLS-u na ideji i organizaciji prodaje mandarina u Zagrebu, te zahvaljuje kupcima, zagrepčanima su koji pokazali veliki interes za kupnju mandarine. Rekla je da je plasman mandarina veliki problem ove godine, tim više što berba nije završena.

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: Darko Klasić tajnik zagrebačke organizacije HSLS-a, Anđelina Duganđić iz Komina i Alen Ostojić predsjednik zagrebačke organizacije HSLS-a. Fotke: M.Zouhar Zec

-Kako ste zadovoljni s cijenom od 3 kune?-pitam gospođu Anđelinu.
- Jako smo zadovoljni s cijenom- odgovara. Prošle godine mandarine su na veletržnici, a i otkupljivači su tako plaćali, za prvu klasu mandatina 1.80 /kg smo dobili, a druga klasa imala je cijenu 1kn/za kg ", odgovorila je gospođa Anđelina.

Treba napomenuti da se mandarina iz doline Neretve može prepoznati upravo po tome što nema košticu.




Post je objavljen 09.11.2014. u 09:00 sati.