Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Hrvatska među 15 najstarijih zemalja na svijetu

Proces demografskog starenja globalni je fenomen, no za razliku od razvijenih zemalja, Hrvatska nema nikakvu populacijsku politiku, rekao je Martin Strmota, s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u raspravi o ekonomskih izazovima starenja stanovništva na Danima hrvatskog osiguranja koji se od 5. do 7. studenog održavaju u Opatiji.
Udio mladih u ukupnom stanovništvu Hrvatske je 15 posto (ispod 20 posto je kritično), a udio starih je 17 posto (iznad 7 posto je kritično), a udio starih je 17 posto (iznad 7 posto je kritično) zbog čega se Hrvatska nalazi među 15 najstarijih zemalja na svijetu, zaključio je Strmota sumornu demografsku sliku koja osiguravatelje i državu poziva na hitnu reformu mirovinskog sustava.
Najveći udio umirovljenika u Europi
Naime, prije stotinu godina imali smo 13 starijih od 65 godina na 100 mladih do 14 godina, 2001. taj odnos se pogoršao na 94:100, a 2012. bilo je 115 starijih na 100 mladih, pokazuje statistika. Negativni demografski trendovi i iseljavanje Hrvata postoje već sto godina a nikako ne uspijevamo zaposliti one mlade koji ostaju, dodao je Strmota.
Imamo najveći udio umirovljenika u Europi, postojeći mirovinski sustav na generacijskoj solidarnosti funkcionira tako da se jedva 47 posto mirovina može isplatiti iz proračuna, a za ostalo se država zadužuje, rekao je Željko Jukić, direktor sektora životnih osiguranja CO. Postojeći mirovinski sustav je neodrživ, pa će osiguravateljima pripasti važna uloga u njegovoj tranziciji, naglasio je Jukić. Stoga je neophodno povećati razinu financijske pismenosti kako bi građani, naročito oni ispod 50 godina, shvatili potrebu individualne odgovornosti i privatne štednje za mirovinu kroz životna i mirovinska osiguranja, jer je to njihova budućnost, rekao je Jukić nekretnine oglasnik


Post je objavljen 07.11.2014. u 15:19 sati.