Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

A jebo vas jednom taj registar birača!

headbang

Ako je točno, da Ministarstvo uprave najednom govori o više od 4,5 milijuna birača, onda se radi o bezobraznoj manipulaciji. (Koja je dala mogućnost Željki Markić da krivicu za prevelik broj u popisu pripiše SDP-u.)

Iz Ministarstva uprave dobiven je podatak kako se prvoga dana prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu o izmjeni izbornog zakonodavstva, 21. rujna, u registru birača nalazilo upisano 4.042.522 punoljetnih osoba s biračkim pravom koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te da dodatnih 482.614 osoba nema prebivalište u Hrvatskoj.

NATO na referendumBroj upisanih u registar birača RH apsurdno je narastao tijekom 2000-ih. Na parlamentarnim izborima 2000. broj birača, koji imaju boravište u RH, bio je 3.686.000, što je otprilike odgovaralo stvarnosti. Zatim je broj znatno narastao, na preko četiri milijuna, iako Hrvatska bilježi pad broja stanovnika. I sam sam gledao rezultate popisa stanovništva 2011,. i vidio da broj ne može biti iznad 3.500.000.

Na taj problem ukazali su 2008. g. građanski aktivisti, uključeni u inicijativu prikupljanja potpisa sa zahtjevom da se o ulasku Hrvatske u NATO odlučuje na referendumu (vidi npr. članak iz 2011.): Značajan prilog u kampanji da se to riješi dao je od 2009. sajt pollitika.com. Kao glavni problem istaknuto je, osim što se automatski ne brišu umrli, dvostruko prijavljivanje boravišta od strane Hrvata koji žive u BiH; takvih je bilo oko 130.000. (Kako su u te aktivnosti bili uključeni civilno-društveni ljevičari, većina desničara o tome nisu znali ništa, pa im se 2014. pričinjava kao da su oni prvi uočili taj problem.)

U mandatu ove vlade je broj ipak smanjen, iako je očito još ostalo dosta viška. Po izvještaju s referenduma u studenom 2013., u Hrvatskoj je bilo 3.791.000 birača. I ovo je očito za oko 300.000 više od stvarnog stanja.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, prilikom zadnjega popisa stanovništva 2011. godine, utvrđeno je kako u Hrvatskoj živi 3.487.034 punoljetnih osoba, a procjena prema demografskim kretanjima za 2013. godinu utvrdila je oko 12.500 manje punoljetnih osoba, odnosno njih 3.474.453.

A onda se najednom pojavljuje brojka još za 250.000 veća? Ne bi išlo.

U ovoj državi je eto strašno komplicirano povezati razne baze podataka i uvesti automatizam brisanja mrtvih i provjere dvostrukih upisa. Jednako aljkav je i Sabor, koji se tri godine nije sjetio ove teme. To je nešto što je u načelu lako riješiti, moglo bi se upisati kao plus ove vlade i vladajuće većine, da konačno imamo pouzdan registar, ali eto i to je previše za očekivati.

Sa stajališta formalnog temelja za odbijanje inicijative UIO (čime se, reklo bi se, Ministarstvo uprave rukovodi) bramiranje je nepotrebno. Nisu skupili 10% od broja svih birača, tj. broja svih, koji imaju pravo glasovanja u Hrvatskoj -bez obzira gdje žive. A drugo - pitanje je protuustavno.

Glede naizgled sporne odredbe "broj birača u Hrvatskoj", ona je jasna, ako se sjetimo definicije pojma "birač". Birač je osoba, koja ima biračko pravo. "Birači u Hrvatskoj" su osobe, koje imaju pravo glasa u Hrvatskoj. Mogu živjeti i na Marsu (što još možda i bude, za života nekih mlađih među vama ).

Svi koji pokušavaju to smanjiti samo na one, koji imaju prebivalište u RH, nemaju pravo.

Takvo je naprosto slovo zakona, ne ovisi o tome što mi mislimo.

Druga je priča da je postotak bezobrazno visok, te da su hrvatski političari smušeni idioti, koji ništa ne mogu suvislo razriješiti.

Pa onda i to, da treba jasno definirati što može ići na referendum i pod kojim uvjetima. Stručnjaci su od samog početka (promjene Ustava 2000. godine) upozoravali, da odredbu o referendumu na osnovu narodne inicijative treba puno bolje precizirati (po ugledu na Italiju, Švicarsku i niz država u SAD, gdje ta institucija postoji). Pa sad opet u posljednji tren nešto petljaju i kemijaju, panično bježeći od mogućnosti da jednom, za promjenu, nešto riješe sustavno i načelno, bez zapišavanja svojim sitnim dnevnim svađama i intrigama.

Post je objavljen 06.11.2014. u 22:36 sati.