Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninerijeka

Marketing

Devet hrvatskih županija nema nijedan kamp

Kamping segment čini četvrtinu ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, te je stoga vrlo velik i važan dio turističkog gospodarstva. Naime, ukupni smještajni kapacitet kampova je gotovo 240.000 osoba, pri čemu srednje veliki kampovi u jednom danu mogu ugostiti čak 230.730 osoba. Razvoj kampinga predviđa i Strategija razvoja turizma Hrvatske prema kojoj bi se do 2020. godine kapaciteti kampova trebali povećati za oko 7.000 kamp mjesta, odnosno oko 20.000 ležaja.
No, u velikom dijelu Hrvatske kampova još uopće nema. Više od 98 posto postojećih kapaciteta kampova nalazi se u primorskim županijama, a nešto manje od dva posto u pet kontinentalnih županija, dok u preostalih devet kontinentalnih županija, među kojima je i većina slavonskih, nema ni jednog kampa. U njihovom otvaranju zasigurno leži jedan od izazova hrvatskog kamping turizma, rečeno je ovoga tjedna na 8. kongresu hrvatskog kampinga u Starigrad Paklenici.
Promatrano po županijama, čak 51,2 posto kapaciteta kampova nalazi se u Istarskoj županiji. Slijede Primorsko-goranska sa 19,3 posto i Zadarska županija s 11,9 posto kamping kapaciteta Hrvatske.
Prema objavljenim podacima, u prvih osam mjeseci u hrvatskim kampovima boravilo je 2,14 milijuna turista, što je ponavljanje rezultata iz 2013., a u njima je ostvareno 14,45 milijuna noćenja ili 1 posto manje nego lani novogradnja Split

Post je objavljen 30.10.2014. u 15:23 sati.