Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Svjetski dan veganstva

Dragi prijatelji,


povodom Svjetskog dana veganstva koji se obilježava 1.11., molimo sve da pogledaju zanimljivo predavanje dr. Melanie Joy: http://www.youtube.com/watch?v=ENp6z_33HSM

Radi se o socijalnoj psihologinji i autorici koja je posjetila Hrvatsku u ožujku 2012. godine, promovirajući svoju knjigu "Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam".

Saznajte zašto su dvorane u kojima je održala predavanje bile krcate!

U nastavku više o samom Svjetskom danu veganstva koji se obilježava diljem svijeta 1. studenog. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama te promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Osobe koje su se odlučile na veganstvo, hrane se samo namirnicama biljnog podrijetla, a ne jedu životinje (meso, ribe, školjke...), jaja, mlijeko i mliječne proizvode, med i ostale sastojke životinjskog podrijetla (želatinu, kavijar...). Osim prehranom, vegani i svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama, ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove te ne kupuju životinje, već ih udomljuju.

Svjetski dan veganstva poziva sve da obilježe taj dan uživajući s članovima svoje obitelji, prijateljima i kolegama u slasnim jelima na biljnoj osnovi. Prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s ogromnom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu te kataklizmičkim uništenjem okoliša.

Recepte veganskih jela možete pogledati na: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=85 ili se pretplatiti na newsletter Zeleni ponedjeljak

--------------

lp, boro

Post je objavljen 30.10.2014. u 08:44 sati.