Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

EKSKLUZIVNO! – ISIS U DOLINI NERETVE

Zadnjih tjedana su oči cijelog svijeta uprte u muslimanske ekstremiste koji su se ujedinili u ISIS ("Islamic State of Iraq and Syria") i pokušaje ujedinjene međunarodne zajednica da slomi ISIS.

Međutim malo je poznato da je ISIS, prije nego je otišao korak dalje i napravio dar-mar u Iraku i Siriji, izrastao u Neretvi i gotovo ju je pokorio!
Naime u dolini Neretve su u zadnja dva desetljeća borbi – ISIS-ani su svi novci iz nje, ISIS-ano je sve što je valjalo, a u ISIS-avanju se izvježbalo gotovo na stotine „boraca“ raznih političkih stranaka i plemena.

Prema neslužbenim informacijama gubitaka do 2009. godine ISIS-avači gotovo da nisu imali, ali ih recesija omela jer u recesiji ima manje državnih/lokalnih/javnih novaca za ISIS-avanje,pa su se počeli bilježiti gubici u redovima ISIS-avača i rascjepi među plemenima i strankama, te se 2013. godine dogodio čak i gubitak jednog područja. Glasnogovornik Bijele kuće je istaknuo da su zračni i podzemni udari SAD-a bitno doprinijeli oslobađanju, te su pozvali nove vlasti da se suzdrže od odmazda i ratnih zločina nad poraženima.

Iako je EU za to vrijeme bila standardno neskladna u stavovima, u zadnje vrijeme je podigla stanje pripravnosti i ujedinila se protiv ISIS-avanja.

Naime, iako su hrvatski mediji nedavno prenosili jednu naizgled nezanimljivu vijest da se po novoj EU Direktivi više neće moći kupiti usisavači snažniji od1600 W, malo je poznato da je EU takvu Direktivu donijela vidjevši kojom snagom Hrvati ISIS-avaju novac građana iz proračuna. Strah EU je došao do te mjere da je i njemačka (doduše bivša) europarlamentarka Doris Pack posjetila Ivu Sanadera u zatvoru. Navodno je tema razgovora bila koga je sve Sanader obučio za ISIS-avanje jer je strah EU od velikog usisavanja povećan od kada je Hrvatska ušla u EU.

Kada je prije nekoliko dana, na sveopću žalost Hrvata iz BiH (onih koji su manjina u BiH i većina u Zagrebu), uhapšen jedan od čelnika ISIS-a u Zagrebu Milan Bandić, mnogi ISIS-avači su se prepali jer je postalo očito da njihovi usisavači slabo djeluju protiv specijalne postrojbe zvane „USKOK“. Malo je poznato da je i jedan od Neretvana bio ključni čovjek Zagrebačkog ogranka ISIS-a koji je bio jaka poveznica s ogrankom ISIS-a u Neretvi, ali to je sad manje bitno (al bit će kasnije).

Kada je ISIS-avanje počelo još 90-tih godina diljem Hrvatske i doline Neretve, u dolini Neretve je ono uistinu bilo rađeno s vrhunskim usisavačima. Apsolutno ni zrno „prašine“ u javnim kasama i državnim poduzećima nije ostalo. Sve se to do danas tako fino ISIS-alo da su proizvođači usisavača odlučili dolinu Neretve koristiti kao reklamu za kvalitetno čišćenje.

Pripadnici ISIS-a u dolini Neretve, kao pravi eksptremisti nisu prezali od korištenja vjerskog fanatizma u vrijeme uzdizanja svojih plemenskih/stranačkih vođa, pa su uoči najvećih bitaka neki vjerski Ajatolasi i imami dobivali značajnije donacije za izgradnju ili obnovu vjerskih objekata ne bi li dobili reklamu koju bi poneka zalutala ovca i dala prije nego završi u ognju ražnja. Takvo što je zadnjih godina znatno manja pojava, kako zbog nedostatka novca, tako i zbog smjena imama i ajatolaha.

ISIS je u dolini Neretve imao i svoje specifičnosti jer su razne frakcije različtih plemena i skupina ISIS-a zapravo vrlo dobro surađivale protiv zajedničkih neprijatelja – tuđeg novca, zakona, morala i pravednosti. Zadivljujuća je i zapovjedna hijerarhija raznih neretvanskih frakcija ISIS-a, pa tako zapovjednici ni ne trebaju podređenima dati naredbu, već podređeni sami skinu gađe i nagnu se za nadolazeći metak. Sve to naravno valja pretrpjeti za više ciljeve, a naravno - koji bi to veći cilj bio od visoke pozicije!

Borci ISIS-a su ponekad znali nastradati u međusobnim sukobima, pa bi se znalo dogoditi da teško hodaju ulicom od saginjanja, ali s vremenom bi to vazelin sve popravio. Kažu da vrijeme liječi rane, ali ISIS-ovci kažu da razne kreme još brže liječe ratne rane.

Narod Neretve je za to sve vrijeme, kao i svaki drugi na Bliskom istoku, služio za podršku, regrutaciju i veselje uoči bitke svake 4 godine. Narod međutim zadnjih 1-2 godine u Neretvi polako počinje razmišljati. Prisiljen je po prvi put razmišljati jer više nema što raditi. Poduzeća sva propala, a poljoprivreda se ne isplati, mandarine su po 1 kunu, pa nemaš izbora nego sjediš i razmišljaš.
A to je ono što ISIS-isavači najviše mrze – narod koji misli. Kad narod počne misliti, onda se počne i prisjećati, a sjećanje je vrlo zafrkana stvar. Počnu se javljati ugodna, ali i neugodna sjećanja, počnu se javljati simptomi PTSP-a - ne onog za potrebe lažne mirovine, nego onog za potrebe naplate ISIS-anih dobara. Tu i tamo se u tim sjećanjima počne pjevati, ali ne dječije pjesmice, već pjesme koje su se uskocima pjevali kad su oslobađali narod od Turaka.

Hm, koje li slučajnosti – uskočke postrojbe su stotinama godina prije udarali na pljačkaše hrvatskog naroda. Baš kad čovjek stane i zamisli se - nekad nije loše ponoviti povijest.

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 29.10.2014. u 22:51 sati.