Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Fright Night (1985)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Charley Brewster mladić je koji sumnja kako u susjednoj kući živi vampir i koji je već počinio par ubojstava, no nitko mu od njegovih prijatelja u to ne vjeruje. Odlučio se pozvati poznatog glumca lovca na vampire i zajedno s njim riješiti skepticizam i spriječiti naredna ubojstva...



Iako osamdesete nisu ostale poznate po vampirskim filmovima kao desetljeće poslije, kroz godine se našlo par filmova koji su "održavali" vampirsku tematiku na nekom nivou. Čak se i u ovom filmu spominju šale kako je već dosta ubojica sa skijaškim maskama koji ganjaju male curice po jezeru te se ovdje odlučilo za nešto posve drugačije. Fright Night je veoma popularan horror film, prvenstveno gledajući na to kako je zaradio poveću svota novca na kino blagajnama, cirkulirao je godinama među VHS fanaticima i na kraju krajeva, na temelju priče napravljen je i strip te nešto manje poznatija video-igra. Razlog zašto je tomu tako vjerojatno se krije u posvemašnoj i inovativnoj priči koja će ostati zapamćena po svim svojim obratima i zanimljivostima kako radnja teče. Nisam ljubitelj vampirskih filmova te znam i sam biti pomalo predrasudno nastrojen kada se uputim u gledanje istih, ali ima nešto što me kod Fright Nighta privuklo osim visoke ocjene i interesantne radnje, a to je nešto što me u svakom 80's horroru privuče - izgled antagonista. Što više mašte u smislu šminke, efekata, plastelina koječega, ja sam zadovoljniji. Fright Night sadrži solidan broj vampira i stvorenja, ali ono što sam u globalu vidio nekako mi ne priliči svim velebnim kritikama koje sam pročitao o filmu. Nisam nešto previše očaran niti sam poželio da film traje još i još, ali da sam prisustvovao kultnom horror filmu u smislu nečega novoga u vampirskom svijetu - to svakako. Stoga mogu reći kako sam zadovoljan viđenim, no neću se tako skoro obratiti drugom dijelu koji je nastao 1988. godine, kao ni remakeu i ''nastavku'' remakea iz prošle godine.



S obzirom da se nisam rodio u periodu ovog filma, ne mogu točno reći osim nekih statistika kakav je osjećaj bio proživjeti ovaj film u tom razdoblju te kako je utjecao na gledatelje, no siguran sam da mu konkurencija nije bila visoka i kako se ekipa za marketing pošteno potrudila da bi se za ovaj film čulo narednih nekoliko desetljeća. Radnja je jednsostavna ali zanimljivog tijeka, glavni glumac i gluma ostalih glumaca nisu loši, za film ovakvoga kalibra ništa se pretjerano nije ni trebalo izvoditi, Chris Sarandon, bivši muž Susan Sarandon odličan je negativac ponekad iritantnog, a ponekad uznemirujućeg karaktera, dok je Stephen Geoffreys prisutan kao Evil Ed, vampir vlastite kategorije. Film sadrži nekoliko humorističnih dijelova koji su gotovo neprimjetni pokraj određene usporenosti koja se dogodila negdje pri sredini filma, kada se malo više upoznavalo likove i kada se više obraćala pozornost na tijek radnje nego na dinamičnost, jezive scene ili akciju. Kada stvari krenu u nekom bržem tonu, onda se mogu vidjeti sve ljepote uloženoga truda u film, prepuno akcije, dobro napravljenih vampira i nešto inovativnih scena izvukli su me iz nekakve blage monotonije na koju sam naletio pri sredini filma. Osim toga, moram priznati da sam oduševljen atmosferom, kućom glavnoga vampira (kao da gledamo stari Hammerov prikaz Dracule), odličnim efektima...sve je to na mjestu i stvarno, gledano sa strane kvalitete snimanja, ništa se ne može za film reći, no što da radim kad se jednostavno nisam previše emocionalno spojio s filmom.



Fright Night je za vampiroljupce obavezan film, koliko god je ovo blog subjektivnog karaktera, za kvalitetu filma ne mogu ništa nadodati osim pohvala, no postoji nešto što me nije navuklo na potpuno uživanje u filmu. Vrlo dobro i svježe ostvarenje u tadašnje vrijeme, a devedesete su pak odvele vampirske filmove u totalno drugom smjeru.

Post je objavljen 31.10.2014. u 06:51 sati.