Teško da ću ikada zaboraviti trenutak kad sam na maturalcu u Sovjetskom Savezu prvi put smogao hrabrosti da mamu pitam jel smijem popiti pivo. Stara, inače raska razreda s kojim sam se švercao po punoj cijeni, slegnula je ramenima i rekla nešto u stilu, a ko ti kriv, sinko... a ja sam povukao gutljaj gorke hladne tekućine u nekoj prčvarnici u Kijevu. Etiketa, loša poput dotičnog Kijevskog piva, sama mi je od sebe pala u krilo, i tako je krenula nova era. Nakon znački i markica, počeo sam skupljati pivske etikete. A tek sam napunio osamnaest...
Godinama sam pijuckao, zapisivao, skidao i čuvao, a onda sam za Klik jednom nečim izazvan napisao kako mi je bilo savršeno na putu u Belgiju, gdje smo s lokalcima testirali njihove pivkane. Nakon toga smo testirali sve hrvatske, pa sve pive koje se mogu kupit u Hrvatskoj, i na kraju je Puf pokrenuo Društvo prijatelja piva. Gdje sam se učlanio i danas vršim funkciju glasnogovornika. Za mjesec dana nam je deseta godišnjica, ali o tome više drugom prilikom.
U međuvremenu sam s Andrejem Čapkom skuhao svoje pivo, počeo pratiti ljude na pivarstvo.info koji ga i znaju napraviti do bola, voditi pivske fešte poput Pivkana, i općenito – jako sam se uživio u napitak na bazi ječmenog slada. Toliko da sam završio i jedan tečaj za pivskog sommeliera u Londonu, kušajući 40 različitih pivskih stilova, od kojih sam za neke čuo prvi put...
I tako sam objeručke prihvatio poziv naše poznate sommelierke Jelene Šimić Valentić koja je pokrenula svoju
vinsku školu, i u sklopu nje mi pružila priliku da držim pivske radionice, odnosno neku vrstu uvoda u svijet piva i pivarstva.
Vođen idejom da me do sada barem 20 ljudi pitalo koju da pivu naruče u našim birtijama i restoranima, je li Vukovarsko stvarno najbolje i je li San Servolo genijalno ili samo reklamni trik za zagrebačke snobove, odlučio sam nabaviti desetak najboljih hrvatskih brendova i napraviti slijepo kušanje njihovih svijetlih piva koja su i najpopularnija u Hrvatskoj. I pri kojem u interakciji s polaznicima dolazimo do zajedničkih zaključaka, odnosno – koje njima pivo najbolje prija. Na prvoj radionici tako je pobijedilo pivo Zlatni medvjed iz pivovare Medvedgrad, ali ni druge nisu bile daleko, a bilo je tu i par zgodnih iznenađenja za sve koji su preživjeli kušanje i uspoređivanje.
Pivske radionice, odnosno mala pivska škola neće od vas napraviti pivskog eksperta, boljeg muža, niti kvalitetniju osobu, ali će vas u ugodnom druženju i zabavnoj atmosferi dovesti do nekih zaključaka i možda usmjeriti u nekom drugom pravcu kad loševoljni konobar nevoljko poput menžne papige izdiktira koje tri vrste piva ima u frižideru. Od kojih je jedna mala.
Pa ako vas zanimaju vrste piva, temperature točenja, oblici čaša, povijest pivarstva, današnji trendovi u nas i u svijetu, i još puno toga – vidimo se srijedama u Vlaškoj 70E u prostorijama HUB-a. Sve informacije, datume, cijene i štogod vas još zanimalo – potražite na Facebook stranici Male pivske škole, powered by
Pupitres!
Ajd pivili, budite faca i imajte svoju pivu. Ili pivo. Nikak se naučit pravilno pisat...