Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Bez oporavka cijena sirove nafte

Međunarodna agencija za energiju - IEA (International Energy Agency) u svom posljednjem izviješću revidirala je srpanjske prognoze smanjujući procijenjenu globalnu potražnju za naftom za 0,4% u 2014. dok je procjenu za 2015. godinu spustila za 0,5%. Pritom je procijenjena potražnja za naftom proizvedenom u državama članicama OPEC-a korigirana s 29,8 na 29,3 milijuna barela dnevno.
S druge strane, cijene nafte nastavljaju biti pod pritiskom rastuće ponude. Naime, uz povećanje ponude iz Brazila i Azerbajdžana, zemlje članice OPEC-a, koje drže oko 40% svjetske ponude sirove nafte, još uvijek ne smanjuju svoju proizvodnju. Štoviše u rujnu je OPEC proizvodio ukupno 30,7 milijuna barela nafte dnevno premašivši značajno kvotu koja je iznosila 30 milijuna barela dnevno. Stoga se logički nameče zaključak da bi zemlje članice OPEC-a, posebice Saudijska Arabija, trebale smanjiti proizvodnju u sljedećim mjesecima dok bi proizvođači ukupno trebali smanjiti visinu proizvodnje za oko 800.000 barela dnevno kako bi u 2016. postigli ravnotežu između ponude i potražnje.
Zabilježeni pad ponude Saudijske Arabije u rujnu odraz je gomilanja domaćih zaliha a ne pada proizvodnje. Izgledno je da Saudijska Arabija nije spremna smanjivati proizvodnju već smanjenjem cijena nastoji zadržati (i/ili povećati) svoj udio na azijskom tržištu. S druge strane, visina proizvodnje u SAD-u je na najvišoj razini u posljednja tri desetljeća (proizvodnja nafte iz škriljevca) dok je proizvodnja u Rusiji gotovo dosegla rekord u posljednjih više od dvadeset godina.
Nastavno na tržišna kretanja u posljednjih nekoliko mjeseci revidirali smo na niže naše procijene cijena za ovu i slijedeću godinu. Osim toga slijedeći sastanak država članica OPEC-a (27. studenog u Beču) mogao bi rezultirati dogovorom oko smanjenja proizvodnih kvota ili barem pridržavanja postojeće (30 milijuna barela dnevno) nekretnine Split Dobri

Post je objavljen 28.10.2014. u 15:08 sati.