Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

SHZ PREDAO DVIJE LISTE ZA VIJEĆE MJESNIH ODBORA U GRADU ZADRU

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

SHZ PREDAO DVIJE LISTE ZA VIJEĆE MJESNIH ODBORA U GRADU ZADRU



Stranka hrvatskog zajedništva predala je samostalno dvije liste za izbore vijeća mjesnih odbora u gradu Zadru, za mjesni odbor Smiljevac i Diklo, koji će se održati 16. studenog 2014. godine. Nositelj liste za Smiljevac je Petar Smokrović, a za Diklo Ljiljana Draženović.

U nijednoj lokalnoj jedinici nije tako zanemarivan dosadašnji rad mjesnih odbora kao što je u Zadru. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi treba hitno mijenjati što se tiče Mjesne samouprave jer je tako postavljen da sve kontroliraju pojedine „partijske skupine“ bilo u općini ili gradu. Sustav je postavljen tako da su predstavnici mjesnog odbora, samo savjetodavci u funkciji predlagača kod pojedinih projekata, a čije se mišljenje i ne mora uvažiti. Godišnji proračun mjesnih odbora i ne postoji, sve zavisi koja je stranka na vlasti, ako je njihov iz iste stranke dati će mu sredstva, ako nije 0 kuna. U Zadru već 20 godina na ovaj način funkcioniraju mjesni odbori. U mjesnim bi odborima trebali sjediti ljudi koji će biti spona između mještana naselja i vlasti, koji će slušati probleme i zahtjeve običnog čovjeka i pokušavati ih riješiti kod načelnika ili gradonačelnika. Međutim, većina njih su im stranački kolege i prijatelji.

Da se mora mijenjati Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi vidljivo je i po tome što je u Općini Stankovci prošlo šest godina otkako su bili izbori za vijeća mjesnih odbora. Tako, umjesto da se sastav vijeća mjesnog odbora promijenio nakon četiri, Stankovci su ušli u šestu godinu s istom strukturom u ovom važnom obliku neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim problemima.

Dostavljamo hrvatskoj javnosti odgovor Ministarstva uprave u vezi izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Općine Stankovci.



U Zadru, 28. listopada 2014. godine


mr.sc. Miljenko Marić
predsjednik podružnice SHZ-a Zadar


Post je objavljen 28.10.2014. u 11:42 sati.