Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/georgekidd

Marketing

Astigmatizam - nuspojave i liječenje

Moja sestra je dugo vremena imala problema sa astigatizmom, dok je nisam natjerala da prouči to što je muči i da sazna kako si može pomoći. Pa evo uvod u cijeli problem i rješenje!

Astigmatizam definiramo kao refrakcijsku pogrešku u oku ili leći uzrokovanu devijacijom od sferne zakrivljenosti. Razlika između zakrivljenosti leće odnosno prednje površine oka i njihovo međusobno odstupanje uzrokovati će u oboljele osobe zamagljenost vida, vrlo često popraćenu kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Površina zdravog oka glatka je i ravnomjerna u svim smjerovima. Kod astigmatičnog oka na površini postoje udubljenja ili ispupčenja.

Kada se na svim meridijanima oka svjetlosne zrake ne lome jednako. One ulaze u oko te se lome na rožnici, pa u unutrašnjosti oka na očnoj leći. Nakon toga, zrake dolaze na očnu pozadinu u mjesto centralnog vida, oko „gubi fokus“ i projektira mutnu sliku. Kod blažih oblika astigmatizma, simptomi nejasnog i zamagljenog vida često se ignoriraju, s obzirom da se isti akomodiranjem u trenutku može kontrolirati, no opetovano se ponavlja pri opuštanju oka.

Astigmatizam
zamagljuje vid na svim daljinama, te je osobi oboljeloj od astigmatizma poprilično teško imati periferni vid te definirati okolinu pri slabijem svjetlu.

U većini slučajeva, astigmatizam nije jedina „boljka“ oka, već se gotovo kao pravilo pojavljuje kratkovidnost ili dalekovidnost. Ova će kombinacija izuzetno otežati čitanje, gdje se slova doživljavaju deformirano i gotovo nemoguća za definirati. Dugotrajno čitanje, izuzetno će umoriti astigmatično oko, što rezultira izuzetnim zamorom i glavoboljom.

Astigmatizam čiji je oblik na visokom stupnju, gore navedene simptome nemoguće je zanemariti, pa ukoliko sumnjate da bolujete od astigmatizma, potvrdu i samo-dijagnozu možete odraditi vrlo jednostavnim testovima za astigmatizam.

Astigmatizam test

Astigmatizam test I.


Promatrajte sliku sa različite udaljenosti.



Ukoliko nemate astigmatizam, slika koju gledate imati će pravilne linije, potpuno jednake debljine i razmakom koji odgovara debljini linije. Ukoliko na slici primjećujete blagu sliku koja podsjeća na dva trokuta vrhom okrenuta prema sredini slike, bolujete od astigmatizma. Pomičući glavu u jednu pa u drugu stranu, trokuti prate smjer okretanja glave, potvrđujući kut koji je određen vašim astigmatizmom, a objašnjen u tekstu gore.

Kako bi potvrdili odgovarate li opisu osobe s astigmatizmom, napraviti ćemo još jedan test na astigmatizam. Proces je identičan prvom testu. Koncentrirajte se na sliku i promatrajte je iz nekoliko različitih udaljenosti, te rotirajte glavu lijevo pa desno.

Astigmatizam test II.



Ukoliko imate zdravi vid, ono što gledate su linije jednake debljine i boje, no neke su različite duljine. Ako određene linije vidite debljima i tamnijima od drugih, potvrdili smo da bolujete od astigmatizma.

Što ako bolujem od astigmatizma?

Stanje astigmatizma bilo kojeg stupnja nije neizlječiva bolest. U istini se astigmatizam da izliječiti, te se impresivni rezultati dobivaju kvalitetnim vježbama za vid. Ono što nije preporučljivo je nošenje naočala ili leća za korekciju vida. Ovakva pomagala u suštini ne korigiraju vid, već rade upravo suprotno. Kratkovidni ljudi, baš kao i dalekovidni, ne samo da nošenjem naočala neće popraviti svoj vid, već će uzrokovati veća oštećenja oka. Iste posljedice pojavljuju se i kod liječenja astigmatizma naočalama za vid.

Kako bistro vidjeti bez naočala?

Program vježbi za vid, u svrhu popravljanja kratkovidnosti i dalekovidnosti, imati će izvrstan učinak na smanjivanje astigmatizma. Polusatne dnevne vježbe opisane u programu „Pogled Bez Naočala“ izliječiti će i u pravilu daleko brže popraviti astigmatizam od svih ostalih problema sa vidom. Stoga, jedino što je potrebno je odložiti naočale i posvetiti pola sata u danu vježbama koje će u nepovrat odnijeti sve probleme sa vidom i riješiti vas opterećenja, glavobolja, zamora i dati vam zdravo oko kojim ćete bez zamagljene leće ili opterećujućih okvira naočala sasvim jasno i točno vidjeti svijet oko sebe.




Post je objavljen 25.10.2014. u 15:45 sati.