Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zašto nestaju slike sa blogova?

Ponekad se može primjetiti kako u starijim postovima na blogovima u postovima nedostaju slike. Bilo da je na njihovim mjestima praznina, bilo da se umjesto slike prikazuje logo servera na kojem se slika nalazila. Koliko god da ta pojava ponekad bila iritantna, razlog je zapravo vrlo banalan; problem nije u blogu servisu, već u lokaciji (internetskoj adresi) na kojoj se slika nalazi(la).

Naime, za postavljanje slika na blogove, uglavnom se koriste nezavisni servisi za upload slika, kao što su npr. Imageshack, Postimage, Photobucket ili TinyPic. Kada je neka slika jednom uploadana na takav servis, nju se može, pomoću odgovarajućeg linka na tu sliku i malo HTML koda, postaviti (kako bi se engleski reklo "embedati", a po naški bi ti valjda bilo "uglaviti"?, op.a.) na bilo koju web stranicu. (Na sličnom principu funkcionira i postavljanje filmića sa YouTube-a.)

Štoviše tu istu sliku koja se nalazi na jednom mjestu, moguće je linkanjem zapravo postaviti na neograničen broj web stranica - link tu sliku ne umnaža već je samo "povuče" sa originalne lokacije kako bi se prikazala na željenoj web stranici. Iako se slika prikazuje na nekoj web stranici, ona je zapravo tamo samo virtualno.

Ako se kojim slučajem dogodi da ta slika, iz nekog razloga, bude uklonjena sa svoje originalne lokacije (ako bude izbrisana, preimenovana, ako se sruši server na kojem je postavljena isl.) na svim web stranicama gdje je postavljena pomoću linka, ona će nestati, zbog toga što njen link više neće voditi na pravu adresu, ili neće voditi nikuda.

U takvim situacijama, kad slika nestane, zapravo je jedina opcia ponovo uploadati tu sliku, i u postu popraviti link do te (nove) slike.

Post je objavljen 22.10.2014. u 18:47 sati.