Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Ezop i Milan Bandić

Ovca, čavka i pastir
(Ezopova basna)

Orao sleti s neke visoke stijene i ugrabi janje. Opazi to čavka pa se iz zavisti htjede povesti za njegovim primjerom. Stoga se spusti uz silnu kriku i baci se na ovna. No, kako su joj se pandže zaplele u ovnovo runo, nije više mogla uzletjeti. Pastir, vidjevši što se dogodilo, pritrči i uhvati je. Zatim joj podreže krila pa je, kada je pala večer, odnese svojoj djeci. Kad su ga djeca ispitivala kakva je to ptica, reče: “Kako ja sigurno znam – čavka, a kako bi ona htjela – orao."

Naravoučenije:
Nadmetanje s jačima, osim što se njime ništa ne postiže, uz nevolju donosi još i bruku.


* * *

Pisati, ne pisati, pisati ne pisati…Trgam latice s ivančičinog cvijeta ne bi li se odlučio da li ili ne komentirati najnoviju udarnu vijest u svim našim medijskim 'žutilima'. Ipak prevlada moj unutarnji homo politicus i ne odoljeh iskušenju. Predmnijevam da znate o čemu se radi: uhićenju zagrebačkog gradonačelnika M.B. Uopće ne želim ulaziti u meritum stvari: je li on kriv ili nije. Uostalom krivnju u takvim rabotama kakvima se bave političari njegovog kova – gdje se ne radi o klasičnom kriminalu zbog stjecanja osobne materijalne koristi – je vrlo teško. On sigurno nije jedini.

Osvrnuo bih se na ovaj najnoviji događaj iz dva rakursa.

Prvi je, a što je evidentno iz reagiranja 'žutila' na uhićene M.B.&Co, uloga masmedija u takvim događanjima.
U sredstvima javnog obavještavanja u nekoliko posljednjih dana osjećala se stanovita praznina u tzv. udarnim vijestima. Koga još zanima DrIvo, gradonačelnik Vukovara je pluskvamperfekt, sisačka županica puštena iz zatvora i sad uživa kao zastupnica, Perković 'lociran, identificiran, uhićen, transferiran' u nadležnost njemačkog suda i više ne može biti udarna tema (barem dok ne otkrije nekog iz redova trenutačnih nam političara), Ukrajina i sve vezano uz nju je perfekt, Islamska država i njezini načini učvršćivanja vlasti pomalo postaju dosadni (prvo odrubljivanje glave je bila vijest, ostala koja su slijedila je već ponavljanje; to smo već vidjeli), trebali bi izmisliti nešto novo, ebola je doduše odnijela preko četiri tisuće života, čak i poneki u EU i SAD-e, ali ipak kosi tamo neke u Africi (a zna se kakvi ljudi tamo žive), uz to, što je to istini za volju, 4000 mrtvih u odnosu na broj mrtvih kao posljedica provođenja Pax Americana po istim tim zemljama i da nema straha od njezinog proširenja na 'civilizirane zemlje' tko bi o njoj brinuo, vojna parada u Beogradu pod pospanim pogledom gazde Putina nije nešto što bi moglo izazvati neki posebni interes našeg puka (ipak ćemo druge godine prirediti za proslavu Oluje još veću paradu, pa 'kaj košta da košta' – tuk na utuk), referendumi niču kao gljive poslije kiše i više ih nitko ne 'ferma'. Nešto se trebalo dogoditi.
I dogodilo se.

Uhićenje M.B.&Co. Naše masmedije oblilo potpuno 'žutilo' – kao da su postali Japanci & Kinezi. Rastrčali se kojekakvi izvještači i izvještačice kojima je svaka druga riječ 'zapravo',postavili se na strateške položaje i pričaju u mikrofon nešto što su sasvim lijepo mogli ispričati i iz studija. No treba se javiti s 'terena'. Eto opet teme da se puku da na znanje kako ni oni na vrhu nisu van domašaja „PravDe“. Svi će završiti u čuvenom Remetincu – koliko ih ima mogli bi sad već osnovati i Neovisnu Državu Remetinec – malo će se tamo 'kiseliti', onda će početi maratonsko suđenje, pa ako ih se i proglasi krivim i strpa u 'bajbok' oni će, zahvaljujući svojoj populističkoj politici i dalje upravljati iz 'apsane' kao što nas uči iskustvo s B.G., uznika u zatvoru druge države što mu uopće ne smeta da određuje politiku jednoj regionalnoj stranci. A onda će se balon pomalo ispuhati i 'žuti' će jedva čekati da se pojavi neki novi M.B.

Drugi aspekt je za mene osobno mnogo zanimljiviji i njegove posljedice, ako se ispostavi da su moje sumnje opravdane, daleko opasnije. Ne za gradonačelnika, ne za Zagreb nego za Hrvatsku.

Ne znam hoćete li se sa mnom složiti, no o marifetlucima M.B. pjevaju već godinama i oni najmanji vrapci na granama. Najmanje deset godina. I gle niko se nije sjetio da se tim marifetlucima pozabavi dok se nisu desile tri ključne stvari: izjava Premijera o karakteru M.B. u, uživo emitiranom, intervjuu na RTL, šuškanje o povezanosti M.B. s novoosnovanom strankom političara sličnog kova R.Č. i potencijalnoj opasnosti da se zajedno pojave u izbornom ringu što bi za SDP i njegov prirepak HNS uz postojanje ORaH-a bila katastrofa i pomalo uvijena, ali ne skrivena izjava M.B da u budućnosti računa na ulogu Premijera. Jer kao, ako može voditi 15 godina grad Zagreb može i državu.

I tu dolazimo do poante citirane Ezopove basne. Uhićeni M.B. se već toliko osilio da se usudio tužiti RTL zbog emitiranja spomenutog intervjua u kojem je Premijer ukaljao njegovu čast. Još se uvijek nije osjećao dovoljno jakim tužiti Premijera, a i proces bi trajao znatno duže, pa se odlučio na tužbu protiv TV kuće. To mu nekako dođe kao da ubijem poštara koji mi je donio obavijest o visini neplaćenog poreza. I preračunao se! Premijer je najprije rekao svoje, a onda pokrenuo konce svojih lutaka (uz asistenciju vrha HNS-a kojemu apsolutno ne odgovara jačanje nove stranke Reformista) da bi pokazao da je bio u pravu i da njegove optužbe nisu samo 'rekla kazala'.
I lako bi se moglo desiti na kraju basne, ovaj put Milanove a ne Ezopove, da će M.B. potkresanih krila služiti kao igračka svojem puku.

Bez obzira hoće li se ili neće dokazati to što se stavlja na teret M.B.&Co ostaje gorak okus u ustima: zar je trebalo čekati da Premijer na TV optuži nekoga za kriminal, da se taj navuče na tanak led i pokrene tužbu za klevetu pa da tek onda – pazite desetljeće nakon što se šuška o marifetlucima – 'institucije vlasti' pokrenu „višemjesečne istražne radnje“ da bi se dokazalo da je Premijer bio u pravu. Opasno je to!


Post je objavljen 20.10.2014. u 15:10 sati.