Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Hodočašće u Krašić

Dan neovisnosti RH 08. listopada proslavili smo velikim hodočašćem Molitvenih vijenaca u Krašić, mjesto gdje je naš hrvatski blaženik kardinal Alojzije Stepinac proveo svoje posljednje uzničke dane. Bila je to prilika da "na licu mjesta" ujedinimo naše molitve za Domovinu i obitelj s molitvom za proglašenje našeg Blaženika svetim.

Image and video hosting by TinyPic

Kolone hodočasnika (oko 450 ljudi) slile su se tog dana u Krašić. U organizaciji MVKO samo je iz Zagreba i okolice došlo 6 autobusa s vjernicima iz Zaprešića, Velike Gorice, Brckovljana, Čučerja, Vugrovca i Kašine, Travnog, Sigeta, Dugava, Rudeša, Brdovca, Kajzerice, Knežije, Sesvetskog Kraljevca, Kustošije i Dubrave. Pridružili su nam se i hodočasnici iz Đakova, Križevaca, Slunja, Cerne i Vinkovaca. S hodočasnicima su došli i svećenici vlč. Vinko Zec i Ivan Zirdum iz Đakova, p. Mijo Šibonjić sa Kajzerice, vlč. Vlado Hren iz Travnog , vlč. Željko Pajić iz Karlovca i vlč. Alojzije Pakrac iz Margečana.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

U prepunoj crkvi

Image and video hosting by TinyPic

svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze. U nadahnutoj propovijedi mons. Batelja istaknuo je ljubav i ljubav prema Bogu kao glavnu odrednicu ljudskog života te je naveo kako je bl. Alojzije Stepinac bio konkretno življena ljubav. Osvrnuo se također na doprinos našeg blaženika očuvanju hrvatske narodne i državne svijesti.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednica Marina Šturlić zahvalila je mons. Batelji na poticajnim riječima i kazala da mu Molitveni vijenac daruje sliku jednog krajolika Lijepe Naše u znak zahvalnosti za sve što čini za našu Domovinu.

Image and video hosting by TinyPic

Sliku je naslikao g. Ivica Sruk, a predali su je Ana Zagajski i Franjo Rustan u čučerskoj narodnoj nošnji.

Predsjednica je još mons. Batelju zamolila da se ne umori propovijedati i naviještati Božju riječ hrvatskom narodu slijedeći primjer bl. Alojzija Stepinca koji je rado šetao ovim pitomim krašićkim bregima i jednom prilikom rekao župniku Vranekoviću:
"Kad bi se čovjek kojim slučajem još jednom kao dijete pojavio na svijet, a imao pamet kao sada, kako li bi divno upotrijebio vrijeme! Kad bi se to dogodilo, i opet bih izabrao zvanje: ili svećenik ili poljodjelac. Tu je čovjek nekako najbliže Bogu. Gledajte seljaka: muči se i radi, ali vidi kako je u svemu ovisan o Bogu. U prirodi ga nalazi. Tu gleda njegove tragove."

"Dragi monsinjore , danas su mnoga zvanja u našoj Domovini omalovažena, hrvatski seljak i pošteni poljodjelac najviše. Mogli bi nam o tome svjedočiti naši Slavonci koji su ovdje s nama. Zato vas molimo, govorite nam jasno i ohrabrite nas, pokažite nam Božje tragove da možemo podignuti glavu i obnoviti ovo društvo, naše obitelji i Crkvu u Hrvata. Svećenikova brižnost jako nam je važna u ovim povijesnim prilikama kada je hrvatski narod pokraden i prevaren od onih kojima je dao svoje povjerenje."

Nakon duhovne okrijepe blagovali smo i tjelesnu hranu koju nam je pripremio g. župnik sa svojim župljanima.Image and video hosting by TinyPic

U 14 sati zajedno sa g. župnikom Dragutinom Kučanom slijedili smo Isusa na Križnom putu i pritom se prisjećali i patnji koje je podnio naš Blaženik.

.....................................Image and video hosting by TinyPic

Molitve smo završili euharistijskim klanjanjem.

Ono što je bilo neprocjenjivo lijepo i korisno, osim svete mise, klanjanja i pobožnosti Križnog puta, bilo je naše druženje, međusobno upoznavanje i razmjena isustava.

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Mnogi molitelji došli su u Krašić u svojim prelijepim tradicijskim narodnim nošnjama i tako Gospodinu na oltar donijeli i svoje korijene i našu hrvatsku baštinu. Znamo koliki rodoljub je bio bl. Alojzije i poznata je njegova misao da se on "u ljubavi prema Bogu i hrvatskom narodu ne da nadvisiti".

Naša članica Marija Matković prošetala je među hodočasnicima i neke od njih zapitala:

Što vam znači Krašić i zašto ste danas došli ovamo?

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Slavica iz MVKO: "Krašić je hrvatski simbol borbe za mir i ljudsko dostojanstvo bez obzira na rasno, vjersko i nacionalno porijeklo. Takav duh nam je posebno potreban u današnjim teškim vremenima."

Mirna iz Zagreba: "Bl. Alojzije je bio vrlo mlad kad se je počeo zauzimati za svoje ideale. Trebamo se i mi tako, s pouzdanjem u Boga, boriti za svoje ideale.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Patricija iz Čučerja: "Molit ću se dragom Bogeku za obitelj."

Sofija, Lovro i Lorena, ministranti s Kajzerice: "Došli smo se moliti Alojziju Stepincu i zahvaliti Bogu."

Nakon Križnog puta i završne molitve u krašićkoj crkvi naši zagrebački autobusi krenuli su u Jastrebarsko u posjet grkokatoličkoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg.
Zašto baš tamo? Zato što je upravo ovih dana (21.9.2014.) toj grkokatoličkoj crkvi darovan dio moći sv. Šimuna Bogoprimca, a donio ga je osobno zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić iz zadarske crkve sv. Šimuna u kojoj počiva neraspadnuto tijelo sveca.To je onaj isti starac Šimun iz Evanđelja, koji je imao čast i milost držati Dijete Isusa na svojim rukama prilikom Njegovog prikazanja u hramu.

I da sve bude baš kako treba, dan našeg krašićkog hodočašća 8.10. ujedno je bio i blagdan sv. Šimuna! Kako to dragi Bog zna lijepo "posložiti"! Mi smo bili prvi organizirani hodočasnici koji su došli u Jastrebarsko iskazati čašćenje moćima sv. Šimuna.

Image and video hosting by TinyPic

U crkvi nas je dočekao župnik o. Milan Stipić od kojeg smo između ostalog saznali i to da su prilikom posvete ove crkve u oltar ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca.

Starac sv. Šimun je zaštitinik djece, bolesnika i neplodnih parova. Preporučili smo mu svoje obitelji, bolesnike i djecu.

......................................Image and video hosting by TinyPic

Nakon dana ispunjenog molitvom i zajedništvom, kući nas je ispratio pogled Bogorodice i njenog Sina...Post je objavljen 20.10.2014. u 13:18 sati.