Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

NJEMAČKI MEDIJI O SPEKTAKULARNOM SUĐENJU JUGOSLAVENSKIM AGENTIMA - UBOJICAMA JOSIPU PERKOVIĆU I ZDRAVKU MUSTAČU: - PRVO SUĐENJE OVE VRSTE U EUROPI !!!

Njemački tisak i internetski portali pišu o 'spektakularnom' suđenju, dok je za mnoge odvjetnike u Njemačkoj jasno kako je cijeli proces kasno ispravljanje davno počinjene nepravde.
O samom slučaju Perković, koji je važan i u inozemstvu, govori činjenica da se našao u svim važnijim njemačkim listovima i na internetskim protalima.




Dnevnik Münchner Merkur u tekstu pod nazivom „Ubojstvo tajne službe u Wolfratshausenu" smatra kako samo izvođenje Perkovića i Mustača pred sud graniči s čudom. „Činjenica da Zdravko Mustač, bivši šef jugoslavenske tajne službe, i njegov djelatnik Josip Perković, koji je upravljao odjelom ‚Neprijateljska emigracija', od petka ipak pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu odgovaraju zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, može se zahvaliti jedino ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju i upornosti Gizele Đureković. Udovica žrtve iz Wolfratshausena već se godinama bori za to da se ubojice njezina supruga kazni. Dugo su bivši agenti stajali pod zaštitom hrvatske Vlade. No tko želi u EU, mora se pridržavati pravila, a u ta pravila pripada i izručenje osumnjičenih drugim europskim zemljama", piše Münchner Merkur.

Berlinski dnevnik Taz piše: „Najmanje 30 Hrvata u egzilu je od šezdesetih godina na području Zapadne Njemačke ustrijeljeno, otrovano ili izbodeno. Riječ je o najduljoj nerazjašnjenoj seriji ubojstava u povijesti Savezne Republike Njemačke", piše Taz pitajući se istodobno što je znao Ured za zaštitu ustavnog poretka, Njemačka obavještajna služba ili politika. „U BRD-u je mnogo slučajeva ubojstava pripadnika hrvatske emigracije začuđujuće brzo bilo odloženo u arhiv".

Tjednik Focus u svom člansku pod nazivom „Bivši agenti Mustač i Perković pred sudom – Svjedoci pod pritiskom" tvrdi, pozivajući se na „pravosudne organe u Zagrebu", kako je nekoliko svjedoka u procesu protiv Perkovića i Mustača, „doživjelo masivne prijetnje". Navodi se kako se i sutužiteljica u procesu, udovica Stjepana Đurekovića, Gizela, nalazi pod prismotrom te da se i na nju vrši pritisak. „Službenim liječničkim ekspertizama Gizelu Đureković pokušalo se zbog navodne demencije smjestiti u kliniku", piše Focus.

Süddeutsche Zeitung piše: „Ova ubojstva ne želi se direktno povezivati s ubojstvima tzv. Nacionalsocijalističkog podzemlja. Motivi počinitelja su prerazličiti. Ali i u jednom i u drugom slučaju nailazimo na ne baš pretjeranu žustrost istražitelja kao i imena žrtava koja zvuče strano. Sve su to paralele od kojih se čovjeku ledi krv u žilama"



Josip Perković (lijevo) i Zdravko Mustač (desno)

U „Süddeutsche Zeitung" pretpostavljaju da suđenje Perkoviću i Mustaču neće biti i posljednje te vrste. „Ukupno se vodi istraga u 13 slučajeva ubojstava hrvatskih emigranata. Istražitelji tek sad, 22 godina nakon raspada SFRJ, mogu doći do tajnih spisa koji daju uvid u mračnu djelatnost jugoslavenskih agenata u Njemačkoj i osoba koje su iz pozadine vukle konce", prenose u Süddeutsche Zeitung.

Tjednik Die Zeit piše o nesvakidašnjem suđenju. „Trebao bi to, iz mnogih razloga biti jedan spektakularan proces. Već je sad određeno 50 ročišta, promatrači polaze od najmanje 100. Pozvano je 44 svjedoka i sedam vještaka, akreditirano je 133 novinara, od toga 15 iz Hrvatske. O svakom optuženom brinu se po četiri branitelja, proces se paralelno vodi na hrvatskom i njemačkom. Pravno je ovaj postupak potpuna nepoznanica jer nikada do sada jedna suverena država nije izručila djelatnike svojih tajnih službi", piše Die Zeit.
(T.Lj.)

Post je objavljen 17.10.2014. u 12:45 sati.