Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

GROŽĐE




Jedete li grožđe ove jeseni, osim što će te u njemu uživati, mogli biste imati bolji vid i to na duge staze.
Studija objavljena u časopisima Archives of Ophthalmology i Free Radical Biology and Medicine pokazuje njegov utjecaj na smanjenje senilne makularne degeneracije, odnosno na bolest žute pjege.
Riječ je o najčešćem uzroku sljepoće kod osoba starijih od 50. godina i bolesti od koje boluje svaka treća osoba starija od 65. godina.
Žuta pjega, ili makula, je naziv za središnji dio mrežnice na koji se fokusira slika predmeta kojeg gledamo i to je mjesto najjasnijeg vida.
U prvoj fazi, tzv. “suhog” SMD-a, koji zahvaća i do 90% pacijenata, dolazi do sporog i progresivnog zamućenja centralnog vida.
Osobe se žale da vide, primjerice, sjenu, iskrivljene slike, samo neke riječi u rečenicama.
Drugu, “vlažnu” fazu koja dovodi do sljepoće, karakterizira daljnji gubitak vida i mogućnost da dođe do popuštanja krvnih žila, čime će se oštetiti i okolno tkivo.

Antioksidansi iz grožđa zaustavljaju degenerativne promjene
Lijek još uvijek ne postoji, no studije pokazuju kako bi ovu progresivnu bolest moglo zaustaviti grožđe zbog obilja flavonoida, koji su snažni antioksidansi.
Znanstvenici su analizom otkrili da su antioksidansi u grožđu 50 puta jači nego u vitaminu E i 20 puta jači nego u vitaminu C. Studiju su proveli na Fordham University, na eksperimentu s miševima, kod kojih se bolest razvija slično kao kod ljudi. Za vrijeme istraživanja miševe su držali na tri različite vrste prehrane – jedna je bila uobičajena, druga se bazirala na luteinu, a treća na grožđu. Kod miševa na običnoj prehrani nije bilo vidljivih promjena.
Lutein je pokazao blage pomake na bolje, dok se grožđe pokazalo pravim čudotvornim lijekom. Studija je otkrila da je grožđe izvrsna zaštita kod oksidativnih oštećenja retine, te da je kod miševa spriječilo sljepoću, konačni ishod ove rasprostranjene bolesti.

Snažan zaštitnik oka
Istraživačica dr. Silvia Finnemann, Department of Biological Sciences, Fordham University u New Yorku za medije je rekla da je grožđe po svim pokazateljima snažan prirodni zaštitnik oka.
Ima dugoročan utjecaj na zdravlje očiju u starosti, čak i kad se konzumira samo u mlađoj dobi, - zaključila je dr. S. Finnemann.
Ljekovita svojstva grožđa dolaze na vidjelo samo ako je riječ o grožđu koje nije tretirano zaštitnim sredstvima poput pesticida, odnosno ako je iz prirodnog (organskog) uzgoja.

--------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/



Post je objavljen 16.10.2014. u 08:16 sati.