Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 4

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora.

Kako nisam stručnjak za glazbu (to od mene radi punoooo bolje cijenjeni Branimir Pofuk) odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća. Pa krenimo.


Iz ustiju glavnokomandujućeg HDZ-eovca imamo vrlo često prilike čuti što će oni napraviti kad dođu na vlast, - a doći će sigurno - kaže On. Provest će lustraciju (pitam se tko će im onda od starog kadra ostati u stranci), promijeniti imena svih ulica, trgova etc. koje nose ime najvećeg zločinca našeg naroda (možda i dokazati da dotični i nije bio Hrvat), zbog kojeg smo više od četiri desetljeća živjeli u neslobodi, mraku, totalitarizmu, siromaštvu i besperktivnosti, jednom riječju u mračnom srednjem vijeku, krenut će u lov na dužnosnike ove vlasti jer: „Ova je vlast ubijala emigrante po svijetu“ kako je izjavio na svečanoj proslavi HDZ-a u Šibeniku. Ima toga još što nam obećava dotični i o čemu svi vi vrlo dobro znate. Mogli ste, ako ste bili u prilici, to saznati u direktnom kontaktu s njim tijekom njegovog 'rada na terenu' zbog kojeg je nešto zanemario svoj osnovni posao saborskog zastupnika. To ga, naravno, uopće ne sprečava da za taj posao (tzv. 'lezi ljebe da te jedem') prima punu plaću.

No o jednoj ključnoj stvari za ovu Lijepo našu (upropaštenu) domovinu, gospodarstvu, njegove misli i izjave do sada su bile mutne, nedorečene, traljave. Uglavnom se sve svodilo: imamo plan (nadam se da nema 21 točku) za izlazak iz krize, naš stručni tim zna što i kako ćemo plan provesti u djelo, no na pitanje o kakvom se planu radi njegovi se odgovori uglavnom svode na: saznat ćete na vrijeme, još nije počela kampanja, ne želimo da nas vladajući kopiraju.

Dakle: njemu je važnije da sve ostane u tajnosti do kraja mandata ove (nesposobne) vlade pa makar Hrvatska i dalje nastavi nizbrdo, nego da plan iznese i da ga zajedno s vladom realizira (ako ga ona prihvati, što je doduše malo vjerojatno; narcisoidnost njezinog šefa je ipak prevelika za to) i tako zaustavi pad gospodarstva u ambis iz kojeg tko zna kako ćemo se izvući. Jer, kako je, nedavno, izjavio Nikica Valentić, najsposobniji Premijer u samostalnoj Hrvatskoj, iz ovog ambisa možemo se izvući samo konsenzusom vladajuće i opozicione stranke glede osnovnih smjernica izlaska iz krize. No ako će svaka glavna stranka skrivati svoje planove dok je u opoziciji kao guja noge, stalno će nam se ponavljati ovo što imamo sada, a što se svodi na poznatu frazu svih nesposobnih političara: prije nas nije bilo ničeg, a poslije nas će teći med i mlijeko. Kako nas povijest uči najčešće su oni koji dolaze na vlast uglavnom bili u pravu samo glede prvog dijela fraze.

Već sam izgubio svaku nadu da ću od T.K. dobiti odgovor na to ključno pitanje, kad je nedavno u novinama na naslovnici izašla njegova slika s tri ključne točke gospodarskog plana kojeg će provesti kad dođu na vlast.


Nisam neki stručnjak pa da ocjenjujem opravdanost smanjenja broja županija, monetizaciju autocesta i uvođenja poreza na nekretnine no sasvim laički sklon sam vjerovati da to i ne bi bio bilo tako loše (iako ni sam nisam naklonjen monetizaciji). I zato me ovaj naslov na neki način razveselio. A znate zašto? Zato što sam siguran da će, ako zaista dođe na vlast, HDZ napraviti upravo suprotno!

Ako netko misli da se varam neka se samo sjeti nedavne prošlosti. „Svi smo mi Norac“ vikali su lancima vezani HDZ-eovci kad je dotičnog tadašnja vlast optužila za ratni zločin. Norac je otišao u zatvor, a 'lančanici' su negdje taj lanac izgubili i krenuli tražiti neki drugi.

Sjećate li se: prvotno dok su bili opozicija: „Heroj, a ne zločinac!“, a onda kad su došli na vlast slijedilo je: „locirati, identificirati, uhititi i transferirati“.
I od svih onih silnih 'lančanika', 'berača kestenja', branitelja domovine i nacionalnih interesa koji su zdušno podržavale stav HDZ-ea dok je bio u opoziciji, ni jedne riječi nisu rekli na njegove suprotne postupke kad je došao na vlast.
Pa zašto onda ne bi bilo i sada tako?


Post je objavljen 14.10.2014. u 15:07 sati.