Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/weteran

Marketing

HNS i privatizacija autocesta

Napomena: U tekstu se neće koristiti pojam "monetizacija" jer autor smatra da je taj pojam izmišljen kako bi se sakrio jedan drugi, puno nepopularniji : "PRIVATIZACIJA". U tekstu će se koristiti pojam PRIVATIZACIJE.

Sve više se događa da novinari i svi ostali čitaju misli političarima ili čitaju neke druge vijesti između redaka. Pa čak i onda kad je između redaka čista praznina. Jučer je Vesna pusić izjavila da "Ako je glas većine protiv, to treba respektirati". Naravno da treba respektirati mišljenje većine, jer većina, u demokraciji, donosi odluke. Međutim, svi portali, TV kuće, skoro svi su se složili u jednom - da HNS mijenja politiku i da se protivi privatizaciji. Čime se privatizacija odgađa. Čak su išli tako daleko da su ustvrdili da je to loša poruka investitorima, bla, bla, bla,.....(izvor: Mislav Bago u Dnevniku NOVA TV jučer).




Međutim, prva potpredsjednica nije to rekla. Ona je rekla samo da treba poštovati odluku većine. Ništa strašno, ništa revolucionarno i nešto sasvim normalno u sustavu u kojem jesmo. Pa zašto su onda mediji to shvatili ovako kako jesu shvatili?

Nekoliko je mogućih razloga:

1. Vesna Pusić, ni HNS, kao pravi demokrati, nisu ni za jedan dosadašnji referendum rekli da treba poštivati odluku većine. Ili mišljenje većine. Za ovaj referendum se još ne zna koliko će biti potpisa, a ona je to već rekla. Međutim, za referendume inicijative UIO na kojima su skupili 370 000 i 650 000 potpisa, Vesna Pusić nije to rekla. Dapače, usprotivila se otvoreno inicijativama i referendumima, čak nakon što je onaj o braku ušao i u Ustav. Za referendum o ćirilici je prikupljeno oko 700 000 potpisa i opet Vesnica nije rekla da to treba poštivati. Dapače. Opet.
Moguće je da su mediji njen sadašnji nastup shvatili kao totalno radikalan i odlučili ga prezentirati kao odustajanje od privatizacije.

2. HNS okuplja glasove. Strančica ima 1,7% potpore birača. Da nema široku uhljebljivačku mrežu u državi, a posebno na lokalnoj razini, ne bi imala ni toliko. Zato ima 4 ministra i upravlja, po nekim procjenama s 19 milijardi kuna imovine. Državne. Naše. Mora se dobiti još malo glasova, a kako ih dobiti osim ako neće biti protiv privatizacije. Zato Vesna reče nešto bezopasno, tipa, poštivanje mišljenja većine. Partneri u Vladi to neće shbvatiti opasno. Privatno, Vesna kaže novinarima, ofdrekord, što to znači i oni složiše priču. Vuk sit, a ovce na broju.
Kad prođe sva halabuka, uvijek možemo reći, "Šalila sam se".

3. HNS opet suzbija Čačićevu ofenzivu. Jer Radimir, ili kako se već zove, je idejni začetnik privatizacije autocesta. To je njegova ideja, on se tome dosjetio. Ako se netko sjeća, njegova ideja je bio i ovaj model financiranja izgradnje autocesta još prije više od 10 godina. On je to izmislio i kredite i počeo graditi. Onda se predomislio. Pa bi sve privatizirao.
Sad se vjerojatno opet predomislio.
To će HNS napasti, ideju i njenog tvorca, posebno na lokalnoj razini. Baza se treba zadržati jer ako nje nema gubi se vlast i na nacionalnoj razini.

Štogod bilo od ovoga istina, najgora je prva mogućnosti. Politika HNS nije toliko bitna. Međutim, mogućnost da se jedna rečenica, koja je sasvim normalna "Poštujmo mišljenje većine", pretvori u nešto radikalno, nešto sa svim skrivenim razlozima, je strašno. Normalno je u demokratskom sustavu poštivati i povinovati se mišljenju i odlukama većine. Nenormalno je da takva jedna rečenica potpredsjednice vlade dobije novu dimenziju.
Jer ona je izvršna vlast.
Ona bi trebala se toga držati od početka do kraja.
Izvršna vlast je i uspostavljena mišljenjem većine.
Zašto bi bio šok ako izvršna vlast kaže da treba poštivati mišljenje većine?

Post je objavljen 14.10.2014. u 10:58 sati.