Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Oporavak cijena kuća u EU u drugom kvartalu; u Hrvatskoj osjetno sporiji pad

LUXEMBOURG - Cijene kuća u Europskoj uniji zabilježile su u drugom tromjesečju najsnažniji rast na godišnjoj razini u gotovo četiri godine dok je u Hrvatskoj njihov pad osjetno usporio, pokazuje današnje izvješće europskog statističkog ureda.
U razdoblju od travnja do lipnja cijene kuća u EU porasle su u prosjeku za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njihov najsnažniji rast od trećeg tromjesečja 2010. U prvom su tromjesečju uvećane 0,9 posto, pokazuju podaci Eurostata.
U Hrvatskoj su cijene kuća u drugom tromjesečju pale na godišnjoj razini 2,9 posto, nakon 9,7-postotnog skoka u prethodnom tromjesečju, najsnažnijeg među zemljama EU-a. Njihov je pad u razdoblju od travnja do lipnja ujedno najblaži od trećeg tromjesečja 2012. kada su prema procjenama Eurostata pale 0,2 posto.
Među zemljama članicama najveći je rast cijena kuća na godišnjoj razini u drugom tromjesečju zabilježila Estonija, od 14,5 posto. Slijedi Irska s rastom cijena od 12,5 posto i Velika Britanija, gdje su porasle 10,2 posto.
Najizrazitiji pad cijena kuća na godišnjoj razini bilježile su pak Slovenija i Italija, od 9,8 odnosno 4,8 posto prodaja stanova

Post je objavljen 09.10.2014. u 14:40 sati.